Enkel

Svangerskapsuke 17 - mor

Øvre kant av livmoren kan nå kjennes ca. halvveis mellom underlivsbeinet (symfysen) og navlen. På grunn av kroppens økte blodvolum er det mange som svetter mer enn før. På dette tidspunktet i svangerskapet er det også sannsynlig at du må ut og kjøpe større brystholdere ...

Kanskje opplever du å være mer ustø? Når magen vokser, endres også kroppens tyngdepunkt. Det kan forstyrre balansen. Unngå derfor situasjoner der det er risiko for at du kan falle. Bruk lavhælte sko.

Matlysten er økt. Unngå for stor vektøkning.

Gutt eller jente

I Norge får alle gravide tilbud om en ultralydundersøkelse i uke 17-20. Kanskje får du se barnet ditt for første gang denne uken? Kanskje får du vite barnets kjønn? Kjønnet kan noen ganger være vanskelig å avgjøre, og ved tidlig bestemmelse av kjønn risikerer man en overraskelse ved fødselen ... Særlig jentefoster kan feiltolkes og vise seg å være hannkjønn. Det er lettere å være sikker på at barnet på ultralydbilde er en gutt.

Ultralydundersøkelsen blir som regel utført av en jordmor. Undersøkelsen gjøres for å sjekke at fosteret ser normalt ut og for å utelukke forhold som kan vanskeliggjøre en fødsel. Fosterets mål brukes til å fastsette tidspunkt for nedkomst, og det er denne beregningen som brukes ved eventuell overtid når man skal ta stilling til om man må sette i gang fødselen med kunstige midler. Å se barnet sitt for første gang er for mange foreldre en fantastisk opplevelse.

Ultralyd i svangerskapet

Ultralyd er lydbølger som sendes inn i kroppen fra et lydhode (en probe). Lydbølgene har så høy frekvens at de ikke er hørbare for det menneskelige øret. Når lydbølgene treffer kroppsvevet, oppstår et ekko. Ekkoet gjør at lydbølgene kommer i retur til lydhodet, som fanger opp disse lydsignalene. Ulikt vev reflekterer lydsignalene forskjellig. Etter bearbeiding i en datamaskin vises de innkomne lydsignalene som levende svart-hvitt bilder på en skjerm.

Det er ikke vist at ultralyd har skadelige bivirkninger, og det er ingen strålingsrisiko som ved røntgen.

Undersøkeren vurderer fosteret, morkaken og mengden fostervann.

Her kan du lese mer om ultralyd i svangerskapet.

Vil du vite mer?