Enkel

Svangerskapsuke 18 - mor

Temaside om Korona

Nå er magen blitt så stor at den kan legge en demper på mange aktiviteter. Fosteret ligger godt beskyttet av livmor og fostervann. Husk at du alltid kan spørre jordmor eller lege om det er aktiviteter du er usikker på om egner seg for deg nå.

Dersom du har født barn tidligere, har du kanskje merket liv nå? Ja, det hender også førstegangsfødende merker liv såvidt tidlig. Det oppleves i starten som en boblende følelse i magen.

Matlysten er kanskje økt nå? Det er ganske vanlig. Påse at du spiser sunn mat og unngår tomme kalorier som søtbrus, chips, søtsaker.

Hva skal man bruke natten til?

Er magen i veien når du skal sove? Det kan etter hvert bli vanskelig å finne en behagelig sovestilling. Bruk puter til å gjøre det mer komfortabelt. Dersom du ligger på siden, kan du for eksempel bøye den ene foten opp og legge en pute under den.

Mange lurer på om det kan være skadelig for fosteret dersom du har samleie. Så lenge svangerskapet er normalt, er det helt ufarlig. Noen synes kanskje ikke tanken frister så mye nå, mens andre har økt eller vanlig sexlyst. Alt er like normalt. Har du hørt at samleie kan sette i gang fødselen? Så lenge alt er normalt, er det ingen risiko for fødsel før fosteret og kroppen er klare for den.

Ultralyd

Du har kanskje vært til ultralyd, eller så er det like før. Ved undersøkelsen sjekker jordmoren at barnet vokser normalt, at det ikke er noen misdannelser, kontrollerer morkaken, fastsetter nedkomstdatoen og ser etter om det er mer enn ett barn. Under undersøkelsen vil du se hvordan fosteret beveger seg og suger på tommen.

Vil du vite mer?