Enkel

Svangerskapsuke 19 - mor

Med et lite ultralydapparat kan legen eller jordmoren registrere fosterlyd, hjerteslagene til fosteret. Et slikt apparat gjør det mulig å høre "fosterlyden" flere uker tidligere enn med det vanlige jordmorstetoskopet. Å høre hjertet til fosteret slå, er fascinerende. Det å kunne lytte til livet som vokser inne i deg.

Begynner du å føle deg stor? Vel, de kommende ukene vil magen vokse enda raskere. Kanskje kjenner du litt smerter eller ubehag i nedre del av magen når du skifter posisjon eller på slutten av en aktiv dag. Det kan skyldes strekk på ligamentene som støtter opp livmoren.

Fosteret krever sin plass

Du kjenner kanskje at presset på lungene, tarmene og blæren øker? Noen synes at det klør på magen når huden strekkes for å gi plass til den stadig voksende livmoren. En god fuktighetskrem som du masserer inn i huden, kan kanskje hjelpe litt. Om lag halvparten, 50 prosent, som bærer frem et barn, vil oppleve å få strekkmerker, men du kan trøste deg med at strekkmerkene etter hvert vil blekne. I tillegg til mørkere områder rundt brystvortene vil også mange oppdage flere føflekker og fregner. Dette skyldes at svangerskapshormoner gir økt produksjon av melanin, dette fører igjen til økt pigmentering. Disse forandringene blekner innen noen få måneder etter fødselen.

Flerlingesvangerskap

I et flerlingesvangerskap er det mer enn ett foster i livmoren. Tvillinger er vanligst, og deles inn i eneggede og toeggede. Som regel blir tvillinger avslørt av de rutinemessige ultralyd-undersøkelsene, men en rekke tegn kan tyde på at et svangerskap er et flerlingesvangerskap. Stor vektøkning hos mor, særlig etter uke 20, kan være et tegn på at det er flere enn ett barn på vei. Enkelte familier er mer disponert for å få flerlingesvangerskap. Bruk av medikamenter som skal fremme evnen til å få barn (særlig stimulering av eggløsning), øker sjansen for å føde flerlinger. Særlig mødre som har født før, kan beskrive en følelse av å være større enn ved tidligere svangerskap, og de har ofte en økt følelse av fosterbevegelser.

Soppinfeksjon

Gravide er i økt risiko for å få soppinfeksjon i og rundt skjeden. Ja, for noen er dette et av de tidlige symptomene på graviditet. Den økte østrogenmengden i kroppen bidrar til overvekst av sopp. Du kan behøve et soppmiddel.

Vil du vite mer?