Enkel

Svangerskapsuke 20 - mor

Du er halvveis i graviditeten. Toppen av livmoren er nå på høyde med navlen. Du har kanskje begynt å bruke mammaklær?

Bobling i magen

Du bør fortsatt unnå all form for alkohol. Forskning viser at selv små mengder med alkohol kan være skadelig for fosteret. Hvor lite som skal til, vet vi ikke sikkert. Det tryggeste du kan gjøre, er å holde deg alkoholfri. Her kan du lese mer om alkoholskader som kan påføres fosteret.

Nå er spark og dytt fra fosteret mulig å kjenne for de fleste. Om du ikke vet hva du skal kjenner etter, kan bevegelsene ta tid å bli oppmerkomme på. Fosteret har ennå god plass i livmoren, og denne plassen benytter fosteret seg av! Etterhvert som barnet blir eldre, får det stadig mindre tumleplass inne i livmoren.

Svangerskapsplager

Det er ikke uvanlig at det på dette tidspunktet i svangerskapet foreligger en del mindre plager som ømhet i nedre del av magen, svimmelhet, halsbrann, forstoppelse, leggkramper, lett hevelse i ankler og føtter og ryggsmerter. Forbigående utvidelser av små blodårer i huden (spider nevi) kan vises som små, røde merker i ansiktet, på skuldrene og armene.

Bevar en god kroppsholdning for å lindre ryggplager. Bruk en ergonomisk tilpasset stol på jobben, unngå å stå for lenge, sov med en liten pute under midjen når du ligger på siden. Vær påpasselig med å løfte ting med bena i stedet for med ryggen din.

Hovne ben

De fleste opplever at føtter og ankler hovner utover dagen. Det kalles ødem på legespråket. Forklaringen er både hormoneffekter, men også en voksende livmor/foster som trykker mot de store blodårene som fører blodet fra bena tilbake til hjertet. Det kan hindre tilbakestrømningen av blod, og resultatet blir hovne ben.

Hvis du opplever det sjenerende, bør du kanskje starte å bruke støttestrømper som motvirker hevelse i føttene. I så fall er det viktig at du tar på deg disse strømpene som det første du gjør når du står opp om morgenen. Du kan også passe på at når du sitter i ro, bør du la bena hvile høyt på en skammel eller i sofaen.

Det er også viktig å velge sko som er romslige og ikke gjør at føttene klemmes for mye.

Vil du vite mer?