Enkel

Svangerskapsuke 21 - mor

Temaside om Korona

Økt forbrenning hos mor

Som følge av den økte hormonproduksjonen i svangerskapet, inklusive tyroksin, kortikosteroider og kjønnshormoner, så er stoffskiftet økt med 15 prosent i andre halvdel av svangerskapet. Følgelig vil den gravide ofte føle seg overopphetet. I tillegg kommer den ekstra vekten den gravide må bære på, noe som gjør at større energimengder enn normalt må brukes på muskelaktivitet.

Kynnere

Har du begynt å få kynnere? Dette er livmoren som trener til fødselen. Livmoren er en av de musklene vi har som ikke er viljestyrt, så du kan ikke selv velge når du vil trene den. Kynnere merker du ved at magen blir helt hard, for så å mykne igjen. Får du svært smertefulle kynnere som kommer regelmessig, kan det være tegn på en for tidlig fødsel. Er du usikker, så ring fødeavdelingen der du bor. Det er bedre å spørre en gang for mye, enn å gå rundt og være engstelig.

Plages du med urinveisinfeksjoner?

Urinveisinfeksjon er ganske vanlig i svangerskapet. Forekomsten er høyere blant gravide enn hos kvinner ellers. Hos gravide skjer det også oftere at infeksjonen sprer seg fra urinblæren til nyrebekkenet, noe som gir en alvorligere betennelse. Av denne grunn er det viktig å behandle urinveisinfeksjoner som oppstår i svangerskapet. Det gjelder også urinveisinfeksjoner som legen påviser uten at du har symptomer på det. Dette kan du lese mer om her.

Andre plager

Noen kvinner opplever økte akneplager i svangerskapet. Vær nøye med vask og rengjøring av ansiktet morgen og kveld. Ikke bruk makeup som kan forverre akne, og bruk heller ikke tabletter mot akne.

Enkelte utvikler åreknuter i svangerskapet. Utover i svangerskapet øker trykket på venene i leggene. Høye progesteronnivå kan få veggene i venene til å gi litt etter, noe som kan gjøre problemet verre. Sjansen for å få åreknuter øker hvis det er andre i familien med slike plager. Åreknuter tenderer til å bli verre ved hvert nytt svangerskap og med alderen.

Økt hårvekst

Kanskje du har lagt merke til at håret vokser kraftigere enn før og at det har blitt tykkere og fullere. Igjen er forklaringen svangerskapshormonene. Det normale hårtapet er nedsatt under graviditeten, men etter fødselen vil du merke økt hårtap som følge av normalisering av hårveksten.

Vil du vite mer?