Enkel

Svangerskapsuke 22 - mor

Temaside om Korona

Strekkmerker

Strekkmerker dukker opp hos omtrent halvparten av alle gravid, på magen, rompa, lårene, brystene. De skyldes at kroppen vokser og støttevevet i underhuden klarer ikke å motstå det økte strekket. Rask vektøkning kan være en annen forklaring, noe som tilsier at du bør forsøke å unngå for sterk vektøkning.

Det finnes ingen behandling som kan forhindre strekkmerker, men kanskje kan påsmøring av lotion ha noe effekt - i hvert fall på kløe og tørr hud.

Etter fødselen vil strekkmerkene avblekes.

Sol og solskader

Pass på huden din! Hormonene gjør at du lettere får farge når du er gravid, men de gjør også at du lettere kan få varige pigmentflekker av solskader. Solkrem med solfaktor kan forebygge flekkene.

Angst

Ettersom du vokser og nå kjenner liv, sniker også angsten seg inn om det som venter deg. Store endringer er på gang, og en fødsel venter. Det er ingen vei tilbake! Dette er tanker som alle har, men se deg rundt på alle mødrene som har vært gjennom det samme. Svært få av dem er preget av det de opplevde under svangerskapet og fødselen, selv om de fleste var bekymret for hva som ventet dem. Snakk med venner som har født barn og hør deres erfaringer. Snakk også med din partner om dette.

Diverse plager

Stikkende smerter langs sidene av livmoren er helt normalt. Dette er bare livmoren som vokser og strekkes. Halsbrann og hyppige toalettbesøk er andre typiske svangerskapsplager. Mot slutten av svangerskapet er det ikke uvanlig å måtte opp flere ganger om natten for å tømme blæren, kanskje en liten forsmak på det som venter av nattevåk etter fødselen.

Leggkramper

Mange opplever å få krampe i leggene, særlig om natten. Leggkramper er en vanlig svangerskapsplage som skyldes smertefulle sammentrekninger i leggmuskulaturen. I en norsk undersøkelse hadde 45 prosent av alle kvinnene hatt leggkramper i svangerskapet. 4 av 5 hadde kramper bare om natten. Man bør være litt tilbakeholden med å behandle leggkramper i svangerskapet. De fleste vil oppleve at disse plagene forsvinner etter fødselen, om ikke så er terskelen for behandling mye lavere straks man er ferdig med graviditeten.

For tidlig fødsel

Forekomsten av for tidlig fødsel (før 37 uker) i Norge er noenlunde stabil. I 2017 ble det registrert 3097 fødsler (5,6 prosent av alle registrerte fødsler) mellom fullgått uke 22+0 og fullgått uke 36.

Behandlingsmessige tiltak settes rutinemessig inn ved fødsler mellom uke 23+0 og 33+6 uker. Eventuelle tiltak vurderes individuelt ved fødsel før 23 uker.

For tidlig fødsel er skyld i 65 prosent av alle dødsfall rundt fødselen og halvparten av de hjerneskadene som påvises hos barn.

Nedre grense for når et nyfødt barn er levedyktig, angis å være 23+0 uker eller rundt 500 gram vekt. Mer enn åtte av ti barn med fødselsvekt mellom 750 og 1000 gram (tilsvarende 25 til 27 uker) vil overleve. Muligheten for overlevelse blir bedre jo lengre svangerskapet varer.

Vil du vite mer?