Enkel

Svangerskapsuke 22 - mor

Temaside om Korona

Sol og solskader

Pass på huden din! Hormonene gjør at du lettere får farge når du er gravid, men de gjør også at du lettere kan få varige pigmentflekker av solskader. Solkrem med solfaktor kan forebygge flekkene.

Diverse plager

Stikkende smerter langs sidene av livmoren er helt normalt. Dette er bare livmoren som vokser og strekkes. Halsbrann og hyppige toalettbesøk er andre typiske svangerskapsplager. Mot slutten av svangerskapet er det ikke uvanlig å måtte opp flere ganger om natten for å tømme blæren, kanskje en liten forsmak på det som venter av nattevåk etter fødselen.

Strekkmerker på magen begynner å vise seg hos noen. Det er ingen bevis for at lotion hindrer utviklingen av strekkmerker, men å holde huden fuktig kan hjelpe mot kløe.

Leggkramper

Mange opplever å få krampe i leggene, særlig om natten. Leggkramper er en vanlig svangerskapsplage som skyldes smertefulle sammentrekninger i leggmuskulaturen. I en norsk undersøkelse hadde 45% av alle kvinnene hatt leggkramper i svangerskapet. 4 av 5 hadde kramper bare om natten. Man bør være litt tilbakeholden med å behandle leggkramper i svangerskapet. De fleste vil oppleve at disse plagene forsvinner etter fødselen, om ikke så er terskelen for behandling mye lavere straks man er ferdig med graviditeten.

Vil du vite mer?