Enkel

Svangerskapsuke 24 - mor

Temaside om Korona

Det er viktig å følge med at veksten til fosteret fortsetter som den skal. Fra denne svangerskapskontrollen og ved kontrollene fremover blir målebånd på magen og lytting etter fosterets hjertelyd faste rutiner. Toppen av livmoren er nå over navlen, og livmoren har en størrelse som en fotball.

Magen blir stadig større

Ved hver svangerskapskontroll måles avstanden fra blygdbenet (symfysen) og til øvre kant av livmoren, og du følger sikkert spent med på målene som blir tatt av den voksende magen. Dette kalles symfyse-fundus mål, eller SF-mål. Det viktigste med disse målene er å se at magen vokser jevnt og trutt. Målene varierer fra mage til mage og fra undersøker til undersøker. Det er således en grovkalibret overvåkningsmetode. Ved klare tegn til avvik vil legen/jordmoren ta deg til hyppigere kontroller eller henvise deg til ultralyd.

For tidlig fødsel

Over 10% av barna blir født for tidlig, før 37 uke. De er premature. Noen av disse fødslene skyldes at legene fremskynder fødselen fordi det foreligger et medisinsk problem som svangerskapsforgiftning eller at barnet har stanset å vokse. De øvrige betegnes spontane for tidlige fødsler.

Det finnes kjente årsaker til for tidlig fødsel som infeksjoner i underlivet, problemer med morkaken eller sviktende/slapp livmorhals. Men i de fleste tilfeller vet man ikke hvorfor fødselen starter for tidlig. Tegn på for tidlig fødsel er betydelig økt utflod, at utfloden blir vanndig eller blodig, menstruasjonsliknende magesmerter, en følelse av at babyen presser på nedentil og/eller nyoppståtte ryggsmerter.  

Vil du vite mer?