Enkel

Svangerskapsuke 25 - mor

Temaside om Korona

Hemoroider

Over halvparten av gravide kvinner utvikler hemoroider under svangerskapet, svulne, struttende, kløende vener rundt endetarmsåpningen - en form for åreknuter. Forklaringen er den store livmoren som presser ned og klemmer mot de store venene som fører blodet tilbake til hjertet, og den økte blodgjennomstrømmingen i bekkenet. Plages du med forstoppelse, så er det også en faktor som disponerer for hemoroider. Derfor er det viktig med tiltak som minsker tilbøyeligheten for forstoppelse - regelmessige avføringsvaner, korte toalettopphold, et fiberrikt kosthold.

Snorking

Selv om du ikke har snorket før, så er snorking ganske vanlig under graviditet siden økt blodtilførsel til slimhinnene i nesen kan forårsake nesetetthet. Snorkingen starter gjerne i 2. trimester. Økte mengder østrogen og progesteron får slimhinnene i nesen din til å svulme opp. Tendensen til snorking kan dessuten forverres dersom du har hatt stor vektøkning.

I noen få tilfeller kan snorkingen være uttrykk for obstruktiv søvnapné, en kronisk tilstand der luftveiene trykkes sammen under søvn. Symptomene på søvnapné består i å våkne med hodepine om morgenen og føle seg ekstra trøtt, irritabel og utafor.

Nyttige øvelser

Bevegelsene til fosteret er nå så kraftige at også andre kan kjenne - eller se - disse. For far eller andre familiemedlemmer kan det være en stor opplevelse på denne måten å få "hilse på" det nye familiemedlemmet for første gang. Dersom du ikke allerede gjør det, bør du nå begynne å trene bekkenbunnsmuskulaturen. Dette er for å forebygge urinlekkasje mot slutten av svangerskapet og etter fødselen. Disse musklene er de samme som du bruker for å stoppe urinstrålen, dersom du tar "pause" når du tisser. Du behøver bare å knipe noen få ganger om dagen. Dette gjør det lettere å begynne med øvelsene også etter fødselen.

Du bør fortsette å være fysisk aktiv, men ikke tren hvis du føler deg svært trett og stans dersom du opplever smerte, svimmelhet eller kortpustethet. Unngå øvelser der du kan miste balansen.

Vil du vite mer?