Enkel

Svangerskapsuke 26 - mor

Søvnproblemer

Mange gravide sliter med søvnen. Det kan skyldes en rekke forhold som leggkramper, halsbrann, hyppig vannlating, en stor mage som gjør det vanskelig å finne en god sovestilling og en baby som romsterer i magen. 

Det kan hjelpe på å være fysisk aktiv, komme deg ut i frisk luft og begrense væskeinntaket de siste timene før du legger deg.

Fødselsforberedende kurs

Mange førstegangsfødende velger å gå på fødselsforberedende kurs. Der får du blant annet høre mer om fødselen, hva du kan forvente når du kommer til sykehuset, hvilke typer smertestillende midler du eventuelt kan velge, og ofte får du også se en video av en fødsel. Mange velger også å delta på en omvisning på fødeavdelingen.

Svangerskapsforgiftning

Er en alvorlig tilstand karakterisert ved høyt blodtrykk og som oftest viser seg etter 37 ukers graviditet, men tilstanden kan forekomme tidligere, så det er viktig at du kjenner til symptomene og tegnene: Hevelse i ansiktet og rundt øynene, hevelse i hendene og betydelig og hurtig oppstått hevelse i bena - eller rask vektøkning. Mer uvanlige symptomer kan være kraftig eller vedvarende hodepine, synsforstyrrelser, intens smerte og ømhet i øvre del av magen, eller brekninger. Merker du noe av dette, må du kontakte legen snarest.

Ryggsmerter

Ryggsmerter er ikke uvanlig på dette tidspunktet i graviditeten. Det skyldes dels den voksende livmoren - som gjør at tyngdepunktet ditt endrer seg, strekker ut og svekker magemusklene. Noen ganger kan det føre til trykk mot nerver. En annen grunn er hormonelle endringer som løsner ledd og leddbånd. Samt den ekstra vekten du bærer på som innebærer mer arbeid for musklene dine og øker belastningen på leddene - noe som gjør at du kan føle deg verre mot slutten av dagen. Å gå, stå eller sitte for lenge, samt bøying og løfting, kan øke belastningen på ryggen.

Et varm bad kan lindre. Unngå aktiviteter som krever bøying og vridning på samme tid, ta hyppige pauser og sov på siden med et av knærne bøyd og med en pute mellom bena, eventuelt en annen pute til å støtte under magen.

Vil du vite mer?