Enkel

Svangerskapsuke 3 - mor

Du vet ikke at du er gravid. Det er en uke til menstruasjonen kommer - eller ikke kommer!

Den befruktede eggcellen kalles en zygote. Bare noen timer etter befruktningen deler denne stamcellen seg i to celler, så fire og så videre. Etter noen få dager utgjør denne celleklumpen omlag 100 celler og kalles da en blastocyst. Noen av disse cellene vil danne fosteranlegget, embryo, mens andre celler blir til morkaken.

Hormonendringene sammen med signaler fra celleklumpen gir et budskap til mors immunforsvar om at denne kimen ikke skal avstøtes fra livmorveggen. I midten av tredje svangerskapsuke er egget ferdig implantert i livmorveggen. Noen kan få småblødninger, såkalt spotting eller festeblødninger. Når egget fester seg, lager det små hull i blodkarene i livmoren.

Mor

Nå kan de første symptomene og tegnene på graviditet dukke opp. Et av de første tegnene på graviditet er økt luktesans. Kanskje må du tisse oftere, og du føler deg trett og kvalm. Hovne og ømme bryster kan også være et tegn på tidlig graviditet. Noen kvinner kjenner kroppen sin så godt at de synes å være klar over graviditeten så snart barnet er unnfanget. De fleste merker ikke disse forandringene. Symptomene kan være forskjellige fra kvinne til kvinne og fra graviditet til graviditet. Humørsvingninger er verken uvanlig eller rart. Kroppen har begynt på en stor og krevende oppgave, og de fleste av oss får humørsvingninger om kroppen ikke oppfører seg slik vi er vant med.

De færreste vet at de er gravide på dette tidspunktet. Dersom du har mistanke, bør du forsøke å unngå ting som passiv røyking, kontakt med skadelige kjemikalier, ugressmiddel, røntgenstråling, malingslukt og store mengder kaffe. En slimpropp i livmormunnen verner mot infeksjoner utenfra, så du trenger ikke være redd for å bade, gå i svømmehallen eller ha samleie. Her kan du lese mer om diverse råd til deg som er gravid.

Jernbehov i svangerskapet

Jernbehovet øker i svangerskapet blant annet fordi antall røde blodceller hos mor øker med ca. 20 prosent. Fosteret trenger også jern for å produsere sine røde blodceller, og det brukes en del jern i morkaken. Det trengs dessuten mer jern i blodvæsken. Kroppen tilpasser seg denne situasjonen ved å øke opptaket av jern fra tarmen, men hos noen kan det bli for lite.

Blodvolumet øker og samlet øker mengden blodvæske med ca. 50 prosent. Siden antall røde blodceller bare øker med 20 prosent, betyr det at blodprosenten går ned i svangerskapet. Det er normalt at blodprosenten kan gå ned mot 10. Ved første svangerskapskontroll vil legen sørge for å måle blodprosenten og jerninnholdet i blodet (ferritin). Hvis disse verdiene er lave, kan det bli aktuelt å gi deg en kort jernkur for å se om det endrer disse blodverdiene.

Vil du vite mer?