Enkel

Svangerskapsuke 30 - mor

Allerede da du ble gravid, begynte kroppen forberedelsene til en fødsel, men det er først nå at mange er i stand til å kjenne dette på kroppen.

Du puster mer

På grunn av økt forbrenning i svangerskapet, og fordi kroppen blir større, øker mors oksygenbehov de siste ukene av svangerskapet. I tillegg antas det at de økte mengdene progesteron i svangerskapet også bidrar til å øke pustekapasiteten. Nettoresultatet er at pustevolumet er økt med ca. 50%. Samtidig presser den voksende livmoren mageinnholdet oppover, noe som løfter mellomgulvet slik at evnen til å puste dypt ut og inn reduseres. Følgelig må den gravide puste raskere for å oppfylle behovene for mer luft.

RElaksin

Livmorens høyeste punkt, fundus, er midt mellom navlen og brystbenet. Hormoner i kroppen din, særlig hormonet relaksin, gjør at leddene rundt bekkenet blir slappere. Dette er nødvendig og viktig for at barnet skal få plass til å komme ut, så dette skjer hos alle. De fleste plages lite av denne prosessen, men ikke alle er like heldige. Livmoren presser på urinblæren og gjør at du må på do oftere. Evnen til å holde igjen urin reduseres også betraktelig. Det er derfor ikke uvanlig at gravide opplever urinlekkasje, urininkontinens.

Bekkenløsning

Når du er gravid, skjer det en rekke forandringer med bekkenet ditt, blant annet på grunn av relaksin. Disse forandringene fører til at sammenføyningene av knoklene i bekkenet blir mer tøyelige. Dette skjer som en naturlig prosess for at bekkenet skal kunne gi etter under fødselen. Hos noen gravide kan bevegeligheten mellom de ulike bekkenbeina utløse smerter som er særlig fremtredende ved belastning. Dersom bekkenet blir unormalt bevegelig og smertefullt, kalles tilstanden bekkenløsning. 

Vil du vite mer?