Enkel

Svangerskapsuke 40 - mor

Temaside om Korona

Førstegangsfødende har en tendens til å føde litt senere enn de som har født før. De fleste barn blir født etter 40 uker og to dagers svangerskap (282 dager).

Termin

Ikke bli engstelig dersom det ikke kommer noen baby på den store dagen. Bare 5-10% føder på termindagen. Det er like normalt å føde to uker før terminen som to uker etter.

Overtidighet

Normal varighet av et svangerskap er 40 uker regnet fra første dag i siste menstruasjon. Svangerskap som varer over 42 uker når terminen er fastsatt ved ultralyd, er overtidige. Etter denne definisjonen blir ca 5% av alle svangerskap overtidige.

Skrumping av livmoren etter fødselen

I løpet av de første 4-5 ukene etter fødselen vil livmoren skrumpe og nærmes seg normal ikke-gravid størrelse. Vekten av livmoren mer enn halveres i forhold til vekten like etter fødselen allerede i løpet av den første uken. Hvis mor ammer, vil livmoren etter 4 uker være omtrent så stor som den var før fødselen. Ammingen undertrykker utskillelsen av hormoner fra hypofysen og eggstokkene de første månedene ammingen pågår.

I løpet av de 10 første dagene etter fødselen vil det stedet morkaken var festet til livmorveggen, reparere seg. Etter den tid vil slimhinnen i livmoren vokse ut på nytt og være klar for et normalt, ikke-gravid liv igjen.

Vil du vite mer?