Enkel

Svangerskapsuke 42 - mor

Du er overtidig

Dersom terminen din er beregnet korrekt, er du nå overtidig og fødselen vil bli satt i gang, indusert. Korrekt beregning av terminen gjøres ved ultralydundersøkelsen omkring uke 18. Det gir den mest nøyaktige terminberegningen. Men heller ikke ultralyd er en feilfri metode, så man kan bomme med noen dager ...

Hvis terminen baserer seg på opplysninger om siste menstruasjons første dag, så er imidlertid terminfastsettelsen mer usikker. Selv om du med sikkerhet vet når siste menstruasjon var, så kan den menstruasjonssyklusen du ble gravid i, ha avveket fra det som er normalt for deg.

Igangsetting av fødsel

Det er enighet blant fødselsleger om at det er ugunstig å gå lengre enn 42 uker. Morkaken viser nå tegn på "aldring". Derfor vil man sette igang fødselen med "kunstige" midler. Det vil innebære at man stikker hull på fostersekken slik at fostervannet tømmer seg. Ofte er det nok til at fødselen starter fordi fosteret da siger lengre ned i fødselskanalen og livmorhalsen begynner å utvide seg. Noen ganger må det også gis ristimulerende middel.

Barseltiden

Barseltiden varer fra fødselen er over og i omtrent seks uker - eller den tiden kroppen bruker på å tilpasse seg en ikke-gravid tilstand. Det er vanlig å være sliten - ikke vær redd for å be venner eller familie om hjelp.

De første par dagene etter fødselen tilbringer du som regel på føde- og barselavdelingen på sykehuset. De aller fleste føde- og barselavdelingene i Norge såkalt "Mor-barn-vennlige sykehus". Dette betyr at du kan ha barnet hos deg hele tiden etter fødselen. Personalet på barselavdelingen kan hjelpe deg i gang med ammingen, og de kan vise deg hvordan du skal stelle den nyfødte. Vanlig oppholdstid på barselavdelingen etter en fødsel er mange steder 60 timer for førstegangsfødende og 48 timer for flergangsfødende.

Vil du vite mer?