Enkel

Svangerskapsuke 42 - mor

Temaside om Korona

Du er overtidig

Dersom terminen din er beregnet korrekt, er du nå overtidig og fødselen vil bli satt i gang, indusert. Korrekt beregning av terminen gjøres ved ultralydundersøkelsen omkring uke 18. Det gir den mest nøyaktige terminberegningen. Men heller ikke ultralyd er en feilfri metode, så man kan bomme med noen dager ...

Hvis terminen baserer seg på opplysninger om siste menstruasjons første dag, så er imidlertid terminfastsettelsen mer usikker. Selv om du med sikkerhet vet når siste menstruasjon var, så kan den menstruasjonssyklusen du ble gravid i, ha avveket fra det som er normalt for deg.

Igangsetting av fødsel

Det er enighet blant fødselsleger om at det er ugunstig å gå lengre enn 42 uker. Morkaken viser nå tegn på "aldring". Derfor vil man sette igang fødselen med "kunstige" midler. Det vil innebære at man stikker hull på fostersekken slik at fostervannet tømmer seg. Ofte er det nok til at fødselen starter fordi fosteret da siger lengre ned i fødselskanalen og livmorhalsen begynner å utvide seg. Noen ganger må det også gis ristimulerende middel.

Vil du vite mer?