Enkel

Svangerskapsuke 8 - mor

Temaside om Korona

Babyens hender og føtter har nå fingre og tær. Øyelokkene dekker øynene. Pustekanaler strekker seg fra halsen til og forgrener seg ut i lungene som er under utvikling. Halen er nå så godt som borte. I hjernen fortsetter nervecellene å forgrene seg og forbinde seg med hverandre.

Kjønnsorganene er ikke synlige enda.

Hormonproduksjonen i svangerskapet, hCG

Under svangerskapet produserer morkaken store mengder hormoner:

  • humant chorionisk gonadotropin (hCG)
  • østrogener
  • progesteron
  • humant chorionisk somatomammotropin

Den tidlige produksjonen av hCG sørger for at slimhinnen i livmoren ikke avstøtes som ved en menstruasjon. Om det hadde skjedd, ville graviditeten være over. Utskillelsen av dette hormonet lar seg først måle 8 til 9 dager etter eggløsningen (og som brukes til å konstatere at du er gravid), like etter at blastocysten er implantert i livmorslimhinnen. Mengden utskillelse av dette hormonet øker så raskt og når sitt maksimum omkring 10 til 12 ukers graviditet og går ned til et lavere nivå omkring 16 til 20 uker. Den utskilte hormonmengden av hCG forblir på dette nivået ut svangerskapet.

hCGs viktigste funksjon er å forhindre at corpus luteum tilbakedannes, slik det normalt skjer mot slutten av hver menstruasjonssyklus. Corpus luteum er en celleansamling som dannes midlertidig i eggstokken på det stedet eggløsningen skjedde. Corpus luteum produserer kjønnshormonene progesteron og østrogen. I svangerskapet sørger hCG-hormonet for at corpus luteum forblir aktivt og produserer økende mengder kjønnshormoner utover i svangerskapet. Disse kjønnshormonene forhindrer menstruasjon og får livmorslimhinnen til å fortsette å gro og samle store mengder næring som embryo trenger.

Dersom corpus luteum av en eller annen grunn skulle slutte å fungere i perioden 7.-12. uke, vil det inntre en spontanabort. Etter den tid produserer morkaken tilstrekkelige mengder østrogen og progesteron til å opprettholde svangerskapet resten av tiden. Corpus luteum tilbakedannes langsomt mellom den 13. og 17. uke av svangerskapet.

Tett i nesen?

Kanskje du er tett i nesen? Selv om det ikke er noe stort problem, så er du ikke alene om det. Hver tredje gravide er plaget med tett nese. I tillegg er det ganske vanlig å blø neseblod. Det er kjønnshormonet østrogen som får slimhinnene i nesen til å hovne opp og som kan gjøre det vanskelig å puste normalt gjennom nesen. Et godt råd som kan hjelpe litt om natten, er å ha det svalt på soverommet.

Svangerskapskontrollene

Svangerskapet er ingen sykdom. Når mor er helt frisk og ikke utsettes for noen farlige påkjenninger eller sykdommer i svangerskapet, er også utfallet av et svangerskap nesten alltid normalt. Men selv om unormale hendelser er unntaket, vet vi alle at det forekommer uhell og uventede komplikasjoner. Svangerskapskontroller er ment til å identifisere de unormale hendelsene så tidlig at det fortsatt går an å forebygge utvikling av sykdom eller skade hos fosteret, og hos moren. Friske, gravide kvinner får som en hovedregel åtte svangerskapskontroller, ultralyd inkludert. Noen av disse kan du velge å ta til jordmor, noen til fastlegen.

Vil du vite mer?