Enkel

Svangerskapsuke 8 - mor

Babyens hender og føtter har nå fingre og tær. Øyelokkene dekker øynene. Pustekanaler strekker seg fra halsen og forgrener seg ut i lungene som er under utvikling. Halen er nå så godt som borte. I hjernen fortsetter nervecellene å forgrene seg og forbinde seg med hverandre.

Kjønnsorganene er ikke synlige enda.

Graviditetstegnene tiltar

Selv om babyen fortsatt er svært liten, så er livmoren nå på størrelse med en grapefrukt. Det betyr at du sannsynligvis har merket at magen så smått begynner å vokse. Om du ikke ser gravid ut på utsiden, så merker du helt klart at noe skjer inne i deg. Tre av fire gravide kvinner vil på dette tidspunkt ha morgenkvalme. Det kan hjelpe å spise mindre men oftere. Du kan trøste deg med at for de fleste så opphører svangerskapskvalmen i løpet av uke 12 til 14.

Spis godt med frukt. Ikke bare inneholder frukt viktige vitaminer, det bidrar også med fiber som hjelper mot forstoppelse.

Du har kanskje også merket økt utflod fra skjeden? En tynn, melkeaktig utflod. Det er de økende østrogenmengdene som stimulerer slimkjertlene i skjeden til å produsere mer væske. Denne utfloden beskytter fødselskanalen mot infeksjon ved å opprettholde en sunn balanse av bakterier, så ikke prøv å fjerne utfloden ved å dusje eller vaske den vekk.

Hormonproduksjonen i svangerskapet, hCG

Under svangerskapet produserer morkaken store mengder hormoner:

  • humant chorionisk gonadotropin (hCG)
  • østrogener
  • progesteron
  • humant chorionisk somatomammotropin

Den tidlige produksjonen av hCG sørger for at slimhinnen i livmoren ikke avstøtes som ved en menstruasjon. Om det hadde skjedd, ville graviditeten være over. Utskillelsen av dette hormonet lar seg først måle 8 til 9 dager etter eggløsningen (og brukes til å konstatere at du er gravid), like etter at blastocysten er implantert i livmorslimhinnen. Mengden utskillelse av dette hormonet øker så raskt og når sitt maksimum omkring 10 til 12 ukers graviditet og går ned til et lavere nivå omkring 16 til 20 uker. Den utskilte hormonmengden av hCG forblir på dette nivået ut svangerskapet.

hCGs viktigste funksjon er å forhindre at corpus luteum tilbakedannes, slik det normalt skjer mot slutten av hver menstruasjonssyklus. Corpus luteum er en celleansamling som dannes midlertidig i eggstokken på det stedet eggløsningen skjedde. Corpus luteum produserer kjønnshormonene progesteron og østrogen. I svangerskapet sørger hCG-hormonet for at corpus luteum forblir aktivt og produserer økende mengder kjønnshormoner utover i svangerskapet. Disse kjønnshormonene forhindrer menstruasjon og får livmorslimhinnen til å fortsette å gro og samle store mengder næring som embryo trenger.

Dersom corpus luteum av en eller annen grunn skulle slutte å fungere i perioden 7.-12. uke, vil det inntre en spontanabort. Etter den tid produserer morkaken tilstrekkelige mengder østrogen og progesteron til å opprettholde svangerskapet resten av tiden. Corpus luteum tilbakedannes langsomt mellom den 13. og 17. uke av svangerskapet.

Tett i nesen?

Kanskje du er tett i nesen? Selv om det ikke er noe stort problem, så er du ikke alene om det. Hver tredje gravide er plaget med tett nese. I tillegg er det ganske vanlig å blø neseblod. Det er kjønnshormonet østrogen som får slimhinnene i nesen til å hovne opp og som kan gjøre det vanskelig å puste normalt gjennom nesen. Et godt råd som kan hjelpe litt om natten, er å ha det svalt på soverommet.

Svangerskapskontrollene

Svangerskapet er ingen sykdom. Når mor er helt frisk og ikke utsettes for noen farlige påkjenninger eller sykdommer i svangerskapet, er også utfallet av et svangerskap nesten alltid normalt. Men selv om unormale hendelser er unntaket, vet vi alle at det forekommer uhell og uventede komplikasjoner. Svangerskapskontroller er ment til å identifisere de unormale hendelsene så tidlig at det fortsatt går an å forebygge utvikling av sykdom eller skade hos fosteret, og hos mor. Friske, gravide kvinner får som en hovedregel åtte svangerskapskontroller, ultralyd inkludert. Noen av disse kan du velge å ta til jordmor, noen til fastlegen.

Vil du vite mer?