Enkel

Svangerskapsuke 9 - mor

Temaside om Korona

På dette tidspunktet har morkaken utviklet seg så mye at den etter hvert overtar oppgaven med å produsere hormoner.

Du ser fortsatt ikke gravid ut, men du føler deg utvilsomt gravid. Morgenkvalme og andre fysiske symptomer foreligger ofte i full monn, og humøret kan svinge kraftig. 

Hormonproduksjonen i svangerskapet, østrogen

Morkaken produserer i likhet med corpus luteum både østrogener og progesteron. Mot slutten av svangerskapet er morkakens daglige produksjon av østrogener omtrent 30 ganger så høy som morens normale produksjon.

Under svangerskapet fører de høye østrogenmengdene til at livmoren vokser, at mors bryster vokser og gjøres klare for melkeproduksjon og at kvinnens ytre kjønnsorganer forstørres. Østrogenene sørger også for at leddbåndene i kvinnens bekken blir løsere slik at leddene på baksiden (sakroiliakaleddene) og på forsiden (symfysen) blir mer elastiske. Disse forandringene gjør det lettere for fosteret å passere gjennom fødselskanalen under fødselen. Forskerne tror også at østrogener påvirker fosterets utvikling under svangerskapet.

Arbeidsmiljø for gravide

Husk at arbeidsgiveren din har plikt til å gi deg et arbeidsmiljø som er egnet for deg under svangerskapet. Dersom du har arbeidsoppgaver som ikke er forenlig med et sunt svangerskap, har arbeidsgiver plikt til å gi deg et miljø som er godt nok. For eksempel ved å gi deg andre arbeidsoppgaver. Dersom et slikt arbeidsmiljø ikke er tilgjengelig, fritas du helt eller delvis fra jobb og mottar svangerskapspenger. Her kan du lese mer om arbeidsfaktorer som ikke er sunt for svangerskapet.

Trygdeytelser ved svangerskap

Hva er svangerskapspenger? Hva er fødselspenger? Hvor mye blir det? Hva menes med tidskonto? Du kan lese mer om svangerskapspenger her.

Vil du vite mer?