Enkel

Svangerskapsuke 9 - mor

På dette tidspunktet har morkaken utviklet seg så mye at den etter hvert overtar oppgaven med å produsere hormoner.

Du ser fortsatt ikke gravid ut, men du føler deg utvilsomt gravid. Morgenkvalme og andre fysiske symptomer foreligger ofte i full monn, og humøret kan svinge kraftig. Enkelte føler seg slitne, så sørg for å få deg nok søvn.

Hormonproduksjonen i svangerskapet, østrogen

Morkaken produserer i likhet med corpus luteum både østrogener og progesteron. Mot slutten av svangerskapet er morkakens daglige produksjon av østrogener omtrent 30 ganger så høy som morens normale produksjon.

Under svangerskapet fører de høye østrogenmengdene til at livmoren vokser, at mors bryster vokser og gjøres klare for melkeproduksjon og at kvinnens ytre kjønnsorganer forstørres. Østrogenene sørger også for at leddbåndene i kvinnens bekken blir løsere slik at leddene på baksiden (sakroiliakaleddene) og på forsiden (symfysen) blir mer elastiske. Disse forandringene gjør det lettere for fosteret å passere gjennom fødselskanalen under fødselen. Forskerne tror også at østrogener påvirker fosterets utvikling under svangerskapet.

Arbeidsmiljø for gravide

Husk at arbeidsgiveren din har plikt til å gi deg et arbeidsmiljø som er egnet for deg under svangerskapet. Dersom du har arbeidsoppgaver som ikke er forenlig med et sunt svangerskap, har arbeidsgiver plikt til å gi deg et miljø som er godt nok. For eksempel ved å gi deg andre arbeidsoppgaver. Dersom et slikt arbeidsmiljø ikke er tilgjengelig, fritas du helt eller delvis fra jobb og mottar svangerskapspenger. Her kan du lese mer om arbeidsfaktorer som ikke er sunt for svangerskapet.

Graviditet og trening

Gravide som trener, opplever enklere svangerskap, mindre kompliserte fødsler, de har bedre selvfølelse og blir sjeldnere deprimerte. Det er ingen grunn til å hoppe over treningsøktene når du er gravid.

Er du vant til å trene, kan du trygt fortsette med det når du er gravid. Dersom du ikke trener, er det ypperlig å begynne nå. For så lenge du tar noen enkle forholdsregler, er det bare positivt for både deg og barnet ditt at du holder deg aktiv - så fremt du har et normalt svangerskap og ikke lider av spesielle sykdommer.

Mange tror at det å trene kan føre til for tidlig fødsel, men dette er ikke tilfelle. Undersøkelser viser at fysisk aktivitet er uten negativ innvirkning på fødselen, og at trening faktisk synes å halvere risikoen for at du skal føde for tidlig.

Alkohol i svangerskapet

Gravide bør ikke drikke noe alkohol, ettersom alkohol kan skade barnet. Har du drukket alkohol tidlig i svangerskapet, før du visste at du var gravid, er det viktigste du kan gjøre å la være å drikke alkohol i resten av svangerskapet.

Trygdeytelser ved svangerskap

Hva er svangerskapspenger? Hva er fødselspenger? Hvor mye blir det? Hva menes med tidskonto? Du kan lese mer om svangerskapspenger her.

Vil du vite mer?