Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Brokkoli kan beskytte mot tarmkreft

Brokkoli inneholder sulforafan som trolig gir en beskyttende effekt mot flere sykdommer - blant annet tarmkreft.

Illustrasjonsfoto: Innhøsting av brokkoli på åkeren
Illustrasjonsfoto: Deyan Georgiev/Colourbox

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

16. sep. 2025

En systematisk gjennomgang av tidligere studier viser at de som spiser mer korsblomstrende grønnsaker som brokkoli, kål, blomkål og rosenkål hadde 20 prosent lavere risiko for tykktarmskreft sammenlignet med de som spiste mindre.  

Annonse

Studien er publisert i BMC Gastroenterology1.

Sammenheng med kosten

Kreft i tykktarm eller endetarm, kolorektal kreft, er en av de vanligste kreftformene i Norge.

Dess eldre man blir, jo større er sjansen for å utvikle kreft i tykktarmen. Antall tilfeller av tykktarmskreft blant personer under 50 år har imidlertid vært økende de siste årene. Man tror at årsaker til dette kan være knyttet til forekomsten av overvekt og fedme, kostholdsfaktorer, livsstil og endringer i bakteriesammensetningen i tarmen (mikrobiomet).

Sulforafan er gunstig

I den nye studien analyserte forskerne data fra over 17 studier, og fant altså ut at brokkoli og andre korsblomstrende grønnsaker så ut til å beskytte mot tarmkreft.

Bortsett fra å være en rik kilde til gunstige fytokjemikalier, inkludert flavonoider, fiber, vitamin C og karotenoider (fargestoff), er korsblomstrende grønnsaker også fulle av glukosinolater. Når de tygges, brytes disse forbindelsene ned til blant annet sulforafan – et molekyl som ikke bare gir den sterke lukten til grønnsaker, men som også trolig har en beskyttende effekt.

Det finnes mye forskning på de positive helseeffektene man kan få av å spise brokkoli. Og særlig det nevnte glukoseinolatet sulforafan er mye studert. Glukorafanin er altså et stoff som du finner mye av i grønnsaker som kål, blomkål og grønnkål, men brokkoli - og ikke minst brokkolispirer, har særlig høye nivå av stoffet. Dette stoffet omdannes til en potent antioksidant kalt sulforafan når vi spiser disse grønnsakene.

Sulforafan er grundig undersøkt og er av medisinsk interesse på grunn av de gunstige helsemessige virkningene stoffet gir. Det er vist at sulforafan kan beskytte mot ulike typer kreft, at det kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, være betennelsesdempende, og er gunstig ved autisme og osteoporose.

Les mer om brokkoli her: Brokkoli - mer enn mat

20 gram brokkoli

Forskerne bak denne nye studien fant ut at den mengden brokkoli og andre lignende grønnsaker som var nødvendig for å få en beskyttende effekt, var ved rundt 20 gram hver dag. Den største reduksjonen i risiko ble funnet mellom 20 og 40 gram.

Forskerne sier også at denne undersøkelsen2 tyder på en lovende omvendt sammenheng mellom høyere inntak av kornblomstrende grønnsaker og forekomsten av tykktarmskreft, men at resultatene må tolkes med forsiktighet. 

  1. Lai B, Li Z, Li J. Cruciferous vegetables intake and risk of colon cancer: a dose–response meta-analysis. BMC Gastroenterology 2025. bmcgastroenterol.biomedcentral.com
  2. Sanjukta Mondal, Broccoli can have a protective effect against colon cancer, study reveals, MedicalXPress medicalxpress.com
Annonse
Annonse