Nyhetsartikkel

Tester karri (gurkemeie) mot kreft

Forskere skal nå undersøke om et kjemikalium som finnes i krydderet gurkemeie (bestanddel i karri), kan være nyttig i kreftbehandling.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge BBC News. Curcumin, som finnes i krydderet gurkemeie, har blitt forbundet med flere helsefordeler. Nå ønsker forskere å undersøke effekten av å gi curcumin ved siden av vanlig cellegiftbehandling.

Studien foregår ved sykehus i Leicester i England, og 40 pasienter som skal gjennom cellegiftbehandling, skal delta i studien. Forskerne skal se på effekten av å gi curcumin-piller syv dager før vanlig cellegiftbehandling blir gitt.

Gurkemeie inneholder 3-5 prosent curcumin.

Kan det øke følsomheten til kreftcellene?

Ved tarmkreft får pasienter vanligvis en kombinasjon av tre cellegifttyper, men bare halvparten av pasientene får effekt av denne behandlingen.

Forskeren som leder studien, sier til BBC News at dyreforsøk som kombinerer disse pillene som inneholder curcumin, med cellegift, er "100 ganger bedre" enn om det samme blir gitt hver for seg.

Det kan se ut som om curcumin kan øke følsomheten kreftceller har for cellegift. Ifølge forskerne er dette spennende ettersom det kan innebære at pasienter kan få lavere cellegiftdoser, færre bivirkninger og lengre behandlingstid.

Forskningen er på et tidlig stadium, og forskerne vil undersøke potensielle fordeler og mulige bivirkninger.

Ikke gode nok bevis - så langt

Tidligere studier har antydet at curcumin kan være nyttig behandling ved flere sykdommer, blant annet ved slagbehandling. Det har også blitt antydet at det kan bidra til å forebygge demens.

I disse studiene brukes stoffet i bestemte former, doser eller sammensetninger.

Ifølge NIFAB (Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling) opptrer curcumin nærmest som et mirakelstoff i laboratorier. Blant annet virker det på alle enzymer som forårsaker betennelsestilstand. Utfordringen er at menneskekroppen tar opp så lite av det, at det nesten ikke kan måles. Videre viser NIFAB til at selv om mange studier har vist at curcumin har en potensiell effekt på kreftceller, så har resultater fra studier på mennesker enda ikke vist overbevisende resultater.

Ifølge Mayoklinikken i USA, er curcumin en sterk antioksidant, noe som innebærer at det kan dempe hevelse og betennelse. Forskning i laboratorier og på dyr antyder at curcumin kan forebygge kreft, forsinke spredningen av kreft, føre til at cellegiftbehandling blir mer effektiv, og beskytte friske celler fra skade ved strålebehandling. Det blir forsket på bruk av curcumin i forbindelse med mange typer kreft, men studier som ser på effekten av curcumin på mennesker, er fortsatt på et tidlig stadium. I likhet med NIFAB, konkluderer de med at det foreløpig ikke er nok vitenskaplig bevis til å anbefale curcumin ved kreftbehandling.

Kilder

Referanser

  1. Curry's ability to fight cancer put to the test - BBC News, 6.mai 2012 www.bbc.co.uk
  2. Gurkemeie – fra krydder til medisin, NIFAB, 8/12-2010 www.nifab.no
  3. Can curcumin slow cancer growth? Mayo Clinic, januar 2012 www.mayoclinic.com