Informasjon

Naprapati

Naprapati er en manuell behandlingsform som gjennom helhetstenkning og behandling av muskler og ledd forsøker å finne årsaker til smerter.

Naprapater behandler spesielt lidelser i rygg og nakke, sener og muskler.

Hopp til innhold

I Sverige og Finland har naprapater vært autorisert som offentlig helsepersonell siden 1994. Norges Naprapatforbund arbeider for å oppnå det samme i Norge.

Naprapati kommer fra det tjekkiske ordet napravit (korrigere) og det greske ordet pathos (lidelse) og betyr "å korrigere årsak til lidelse". Behandlingsformen ble utviklet av Oakley Smith, som var forsker og lærer ved Palmer-instituttet (læresete for kiropraktikk) i USA. Smith startet den første høyskolen for behandlingsformen i Chicago i 1907.

Har naprapati dokumentert effekt?

Naprapati er en manuell medisinsk behandlingsform, det vil si at behandleren i stor grad bruker hendene til å undersøke og behandle.

- Naprapati er en gren innen manuell medisin som gjennom helhetstenkning og behandling av muskler og ledd prøver å finne årsaker til smerter. Dette gjør vi gjennom massasje, tøyning, triggerpunktsbehandling og manipulasjon, sier Tuva Grande, som er Leder i Norges Naprapatforbund.

Ifølge Nifab har Norges Naprapatforbund 270 medlemmer per 2011.

En studie fra Karolinska Institutet fra 2007 viser at naprapati fungerer bedre ved rygg- og nakkeplager enn anbefalt og bevisst effektiv rådgivning fra lege. Dilemmaet er som ved andre komplementære behandlinger, at det finnes lite forskning på området. For at en behandling skal bli fullt ut akseptert som effektiv i et forskningsperspektiv, kreves flere studier som bekrefter dette.