Informasjon

Naprapati

Naprapati er en manuell behandlingsform som gjennom helhetstenkning og behandling av muskler og ledd forsøker å finne årsaker til smerter.

I Sverige og Finland har naprapater vært autorisert som offentlig helsepersonell siden 1994. Norges Naprapatforbund har i mange år arbeidet for å oppnå det samme i Norge.

I desember 2020 ble det vedtatt at naprapater også i Norge skal få offentlig autorisasjon. Beslutningen om å innstille naprapater til offentlig autorisasjon skal formelt tas av Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2021.

En viktig kilde for denne artikkelen er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM). Årsaken til dette er at naprapati frem til 2021 regnes som alternativ/komplementær behandling, og NAFKAM har samlet objektiv informasjon av god kvalitet om behandlingsformen.

Naprapati kommer fra det tjekkiske ordet napravit (korrigere) og det greske ordet pathos (lidelse) og betyr "å korrigere årsak til lidelse". Behandlingsformen ble utviklet av Oakley Smith, som var forsker og lærer ved Palmer-instituttet (læresete for kiropraktikk) i USA. Smith startet den første høyskolen for behandlingsformen i Chicago i 1907.

Helhetstenkning

Naprapati er en manuell medisinsk behandlingsform. Det vil si at behandleren i stor grad bruker hendene til å undersøke og behandle.

Naprapati er en gren innen manuell medisin som gjennom helhetstenkning og behandling av muskler og ledd prøver å finne årsaker til smerter. Dette gjøres gjennom massasje, tøyning, triggerpunktsbehandling og manipulasjon.

Ifølge Norges Napratforbund er det i dag over 400 yrkesaktive naprapater. Alle er utdannet ved Naprapatihögskolan i Stockholm. Naprapati har ifølge NAFKAM vært blant de mest brukte alternative behandlingsformene i Norge i flere år. I 2018 brukte 2.7 prosent av den norske befolkningen naprapati. 

En studie fra Karolinska Institutet fra 2007 viser at naprapati fungerer bedre ved rygg- og nakkeplager enn anbefalt og bevist effektiv rådgivning fra lege. Dilemmaet er at det finnes lite forskning på området. For at en behandling skal bli fullt ut akseptert som effektiv i et forskningsperspektiv, kreves flere studier som bekrefter dette.

Plager og lidelser naprapater behandler er blant annet stiv nakke, ryggsmerter, isjias, hodepine, lumbago, musearm, idrettsskader og skulder-, kne-, og akillesproblemer.

Neste side