Nyhetsartikkel

Brystkreft og alkohol - så mye øker risikoen

Et lite glass alkohol hver dag er med på å øke risikoen for å få brystkreft, viser en ny studie fra World Cancer Research Fund.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er godt kjent at å drikke alkohol øker risikoen for flere former for kreft. Men et lite glass om dagen - kan det skade?

Les også: Frukt og rødvin - hvordan påvirker det brystkreftrisikoen?

En ny studie fra World Cancer Research Fund viser at selv moderate mengder alkohol øker risikoen for å få brystkreft. Faktisk kan rundt en av fem brystkrefttilfeller forebygges hvert år i Storbritannia om kvinner ikke drakk alkohol, skriver organisasjonen i sin omtale om studien.

Les mer om brystkreftrapporten her

Alkohol påvirker cellene

Årsaken til alkoholens negative effekt, er flere. Men ifølge World Cancer Research Fund dannes det et giftig stoff i kroppen - acetaldehyd - når vi drikker alkohol - som skader celler og DNA. Bakterier i munnen er spesielt gode til å omdanne alkohol til acetaldehyd. Derfor kan bare små mengder alkohol gjøre skade.

Les også: Fysisk aktivitet mot kreft

Men rapporten viste også at det er livsstilsfaktorer som reduserer brystkreftrisikoen.

Hard fysisk aktivitet reduserer risikoen for kvinner som ikke er kommet i overgangsalderen. Mens moderat trening kan redusere risikoen for den type brystkreft som er vanligst for eldre kvinner.

Les også: Vær forsiktig med alkohol

Risikovurdering

Ifølge World Cancer Research Fund er denne rapporten per i dag den mest systematiske analysen om vitenskapelig forskning som for tiden er tilgjengelig om diett, vekt, fysisk aktivitet og brystkreft, og hvilken av disse faktorene som øker eller reduserer risikoen for å utvikle sykdommen.

Les også: Fysisk aktivitet kan begrense skader fra alkohol

Rapporten har gjennomgått resultater fra 119 studier fra hele verden. Studiene undersøkte mer enn 12 millioner kvinner og over 260.000 tilfeller av brystkreft.

I tillegg til den økte risikoen som er forbundet med alkohol, og den reduserte risikoen som er forbundet med fysisk aktivitet, mener forskerne at de også kan bevise følgende:

  • Å være overvektig mellom 18 og 30 år reduserer risikoen
  • Å være overvektig i voksen alder før overgangsalderen øker risikoen
  • Stor vektøkning i voksen alder øker risikoen
  • Faktorer som fører til høy fødselsvekt, og konsekvensene av dette, øker risikoen
  • Amming reduserer risikoen hos moren

 

Kilder

Referanser

  1. World Cancer Research Fund International: One alcoholic drink a day increases breast cancer risk www.wcrf.org