Eggallergi og kost uten egg
Dersom du eller barnet ditt er allergisk mot egg, anbefales en diett som er helt fri for egg - i alle former. De fleste vokser av seg allergien før de blir syv år.

Sist oppdatert:
9. juli 2021
Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Noen får veldig kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av egg, andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser. Enkelte eggallergikere kan også få symptomer av os fra steking og damp fra eggekoking, og de kan da reagere med astma og/eller allergisk snue.
Typiske symptomer på eggallergi er hudreaksjoner som eksem. Man kan også få astma, brekninger, magesmerter og diaré. Alvorlige allergiske reaksjoner kan forekomme, men er sjeldne.
Det er særlig proteiner i eggehviten det reageres mot, men også proteiner i eggeplommen kan gi allergisk reaksjon.
Eggallergi kan debutere hos småbarn fra 2 måneders alder og forsvinner vanligvis i 4 - 5 års alderen. Hos noen varer den til 6 - 7 års alderen. Det er sjelden at eggallergier forekommer hos eldre barn eller hos voksne.
Dersom barnet vokst av seg allergien, er det vanlig å teste ut matvarer som inneholder egg i samråd med lege og klinisk ernæringsfysiolog.
Hel- og halvfabrikata/ferdigmat
Matvaren inneholder egg hvis følgende betegnelser står oppført i ingredienslisten (alfabetisk rekkefølge):
Eggehvite, eggeplomme, eggepulver, majones, ovalbumin, lysozym av egg.
- "Strøkavring" kan inneholde loff med egg.
Spise borte
Egg inngår i ganske mange produkter og matretter, det kan gjøre det utfordrende å spise borte. Det beste er å unngå sammensatt mat og bearbeidede produkter, og heller velge råvarer. Som regel er det mulig å finne eggfrie alternativer, men kaker kan være et problem. Det kan være lurt å ha med noe som er bakt uten egg, f.eks. boller eller kjeks. Det finnes en eggerstatning på markedet. Bakepulver fungerer også som en slags eggerstatning.
Hvis du eller barnet ditt er veldig sensitive, må det også tas hensyn til hvordan maten er plassert; det må ikke spises mat som har ligget på samme fat som for eksempel eggerøre. Faren for forurensing av eggprotein fra annen mat er alltid tilstede ved tilberedning, f.eks. i pastarestauranter.
Ernæringsmessige konsekvenser
At du eller barnet ditt lever på en kost uten egg, har liten betydning for inntaket av vitaminer og mineraler. Som for alle andre personer anbefales kun tran som tilskudd.
Ingrediensliste for kost uten egg
Husk å lese ingredienslisten hver gang du kjøper en matvare. Skaff informasjon om innholdet i matvarer som ikke har ingrediensliste. Vær også oppmerksom på at ingrediensene i en matvare i noen tilfeller kan endres.
Unngå | Velg isteden |
Drikke: | Drikke: |
Grøt: | Grøt: |
Brød: | Brød: |
Spisefett: | Spisefett: |
Pålegg: | Pålegg: |
Middag: | Middag: |
Dessert og annet: | Dessert og annet: |
Praktiske utfordringer
Særlig ved baking kan eggallergi være en praktisk utfordring. Ettersom egg har god bindeevne, og bidrar til heving, kan det begrense utvalget av kaker, kjeks og ferdigmat. Det finnes erstatningsmidler du kan bruke istedenfor egg - No Egg og Egg Replacer. De kan gi de samme bakeegenskaper som egg gir, men de har ikke det samme næringsinnholdet. Ofte kan økt mengde bakepulver eller natron være en god og rimeligere erstatning. Du kan erstatte 1 egg med 1 spiseskje bakepulver. Ved å tilsette 1 - 2 spiseskjeer maismel får man samme gulfarge som ved bruk av egg.
Vaksiner
Noen vaksiner som MMR, er dyrket på hønseembryo, men vaksinen gir normalt ikke reaksjoner hos eggallergikere. Andre vaksiner som influensavaksine, kan være forurenset med hønseegg slik at eggallergikere ikke bør få disse vaksinene uten at det er vist at de tåler den.
Eksperter på området mener at barn med eggallergi trygt kan vaksineres på helsestasjonen, men at det anbefales at lege er tilstede når allergikere vaksineres.