Eggallergi, om tilstanden: Årsak
Alle matallergier skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse eggproteiner (allergener) som skadelige. Når du eller barnet ditt kommer i kontakt med egg, vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne eggallergenene og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe "de farlige stoffene". Dermed utløses allergiske symptomer og tegn.
Både eggeplommen og eggehviten inneholder proteiner som kan forårsake allergier, men allergi mot eggehvite er vanligst. Det er mulig for brysternærte spedbarn å kunne få en allergisk reaksjon mot eggproteiner i brystmelken hvis mor spiser egg.
Matvarer som ofte inneholder egg, er kaker, kjeks, dressinger, remulade, majones, majonessalater, kaviarmix, vafler, pannekaker, fersk pasta, panerte retter og gratenger.
- Natsume O, Kabashima S, Nakazato J, et al. Two-step egg introduction for prevention of egg allergy in high-risk infants with eczema (PETIT): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet, 2017; 389: 276-86 . doi:10.1016/S0140-6736(16)31418-0 DOI
- Norges Astma og Allergiforbund. Eggallergi. Sist oppdatert 25.03.2021. www.naaf.no