Informasjon

Akutt bronkiolitt

Akutt bronkiolitt kan starte som en forkjølelse eller halsbetennelse. Barnet kan være medtatt, hoster og har gjerne pipende eller hvesende tung pust. Hyppigst er tilstanden forårsaket av RS-virus.

Temaside om Korona

Hva er akutt bronkiolitt ?

Luftveiene
Luftveiene

Akutt bronkiolitt er en virusinfeksjon som medfører betennelse i slimhinnene på innsiden av de tynneste luftrørene, lengst ut og ned i lungene. Det dannes små slimplugger som tetter til disse trange luftveiene og medfører at enkelte deler av lungevevet ikke får luft. Det oppstår pusteproblemer som kan minne om astma. Sykdommen rammer særlig små barn mellom 3 måneder og 2 års alder, og den er vanligst om vinteren. Tilstanden forårsakes i de fleste tilfeller av RS-virus (RSV - respiratorisk syncytialvirus), rhinovirus eller humant metapneumovirus (HMPV).

Akutt bronkiolitt kan starte som en forkjølelse eller halsbetennelse. Barnet kan bli medtatt, hoster og har gjerne pipende/hvesende tung pust. Det varierer hvor mye feber barna har, og grad av tungpusthet varierer betydelig. 

Nesten alle barn har gjennomgått RS-virus infeksjon før to års alder, men de færreste har vært alvorlig syke. RS-virusinfeksjoner er en hyppig årsak til at spedbarn innlegges i sykehus.

Sykdommen kan også ramme voksne, spesielt ved høy alder eller redusert immunitet. 

Neste side