Omgangssyke med Norovirus
Norovirusinfeksjon er en magetarminfeksjon som er svært smittsom. Vanlige symptomer er kvalme, oppkast, magesmerter og vandig diaré.

Sist oppdatert:
11. juli 2025
Innhold i artikkelen
Hva er norovirusinfeksjon?
Det er en magetarminfeksjon forårsaket av norovirus, som tilhører Calicivirus-familien. Viruset har svært lett for å smitte, og blir du smittet er det høy sannsynlighet for at du blir syk. Viruset er også vanskelig å bli kvitt (resistent) gjennom inaktivering ved frysing, oppvarming til 60ºC og rengjøring.
Norovirus er den vanligste årsaken til utbrudd av ikke-bakteriell magetarminfeksjon, "omgangssyke", på verdensbasis. Det er skyld i mer enn 85 prosent av alle epidemiene med magetarminfeksjoner i Europa og USA. Det er beregnet å forekomme ca. 23 millioner tilfeller per år i USA. Utbrudd kan ramme fra noen få personer til tusenvis. Alle aldersgrupper kan rammes, men tilstanden forekommer oftere blant større barn og voksne. Norovirusinfeksjoner opptrer hyppigst om vinteren, og kalles også "winter vomiting disease". Men det er også registrert epidemier vår og sommer.
Norovirus, smitte
Infeksjon med norovirus kan forekomme sporadisk hos enkeltindivider, i små familiegrupper eller i større grupper som er samlet. Eksempelvis på skoler, sykehus, sykehjem, militærleirer, restauranter, cruise-skip. Lokale epidemier opphører vanligvis spontant etter 1-2 uker.
Norovirus smitter på flere måter. I institusjoner er person-til-person-smitte den vanligste smittemåten, det vil si at viruset spres i luftdråper på samme måte som f. eks. forkjølelser. Dette er en uvanlig smittemåte når det gjelder magetarm-infeksjoner av andre årsaker, og det kan forklare at store forsamlinger kan bli smittet. Men norovirus kan også smitte via mat og vann. En lang rekke matsorter kan overføre infeksjonen, f.eks. salater, dressinger, bakerivarer, frukt og grønnsaker, skalldyr, vann, is.
Virusutskillelsen kan vare fra noen dager til flere uker og kan begynne før symptomene bryter ut, og fortsette etter at sykdommen er over. Motstandsdyktighet mot viruset etter en infeksjon varer kun noen måneder, og den varige beskyttelsen mot viruset er liten. I 2025 finnes heller ikke effektive vaksiner mot tilstanden.
Norovirus, symptomer
Tilstanden er karakterisert med akutt innsettende kvalme, oppkast, magesmerter og vandig diaré (vanlig er 4-8 tømninger over 24 timer). I tillegg opplever mange influensaliknende symptomer som slapphet, hodepine, muskel- og leddverk. Feber er tilstede hos omtrent halvparten, men den er vanligvis ikke særlig høy.
Tiden det tar fra du smittes til du blir syk, inkubasjonstiden, er vanligvis 12-48 timer, og symptomene varer vanligvis 12-72 timer. Sykdommen har et mildt og selvbegrensende forløp, men alvorligere forløp forekommer hos eldre, ved kronisk sykdom eller hos immunsvekkede individer.
De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de kan også overføre smitte i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfriskning.
Norovirus, diagnostikk
Tarminfeksjon med norovirus mistenkes ved typisk sykdomsforløp, mange samtidige tilfeller av omgangssyke, særlig hvis det oppstår innenfor en institusjon. Det er lite spesifikt å finne ved legeundersøkelsen av den syke, bortsett fra eventuell feber eller lette tegn på dehydrering/inntørking. Innsending av avføringsprøve kan bidra til å fastslå diagnosen. I de fleste tilfeller er sykdomsforløpet så mildt at det er unødvendig å ta avføringsprøver for å få bekreftet at det dreier seg om norovirus.
Norovirus, behandling
- Det finnes ingen spesifikk behandling, og de fleste som blir syke, trenger ingen behandling. Bare unntaksvis er det behov for å behandle inntørring med intravenøs væsketilførsel. Barn er mer utsatt for dehydrering enn voksne
- Det anbefales å drikke mye, men små mengder væske av gangen (helt ned i 5 ml). Hyppig inntak av drikke kan også hjelpe litt mot kvalmen!
- Spedbarn bør ammes så ofte man klarer, men sykdommen kan gjøre at de ikke har kraft til å få i seg nok melk. En bør da gi hyppige, små porsjoner væske med sprøyte, flaske eller skje
- På apoteket fås kjøpt spesielle væskeerstatninger (f.eks. Gem®) som også erstatter kroppens behov for salter og sukker. Disse anbefales fordi de har riktig sammensetning av salter.
- Søte drikker (brus, søt saft) bør om mulig unngås, fordi de øker væskemengden i tarmen og kan forverre diaréen. Det er ingenting i veien for at barnet kan få melk. Dersom man ikke kan benytte væskeerstatninger, kan små mengder salt kjeks el.l. være et greit salttilskudd
- En kort periode uten mat går bra, men man blir raskere frisk ved å fortsette å spise selv om man kaster opp. Lettfordøyelig mat som yoghurt, supper, kjeks, raspet eple og lignende kan prøves når matlysten tillater det
- Det finnes medisiner som demper diaré (Imodium®, Lopacut®, Loperamid®). Generelt anbefales ikke bruk av medikamenter. Diaré er kroppens måte å få bukt med infeksjonen på - ved å "skylle eller spyle" viruset ut av tarmen. Medisiner anbefales derfor bare når væsketapet blir spesielt stort, eller for å unngå diaré i spesielle situasjoner (f.eks. under flyreise). Disse medisinene bør heller ikke brukes av barn under 12 år
- Hos barn med akutt diaré kan behandling med Lactobacillus (eks. youghurt) bidra litt til å korte ned varigheten og redusere antallet tømninger
Norovirus, forebyggende behandling
God håndhygiene er viktig. Vask hendene når du har vært i kontakt med andre som kan smitte deg. Bruk såpe og rennende vann. Spritbasert hånd-desinfeksjon har dårlig effekt mot norovirus. Det finnes ingen vaksine.
Norovirus smitter lett og smitter på flere måter. I institusjoner det vist at varigheten av norovirus-utbrudd forkortes dersom tiltak iverksettes tidlig i forløpet. Det viktigste enkelttiltaket er isolering av den eller de som er syke. Pleiepersonal må bruker hansker og frakk, og skal ikke håndtere matvarer. Personale som har vært syke, bør vente 48 timer etter opphør av diaré og oppkast før de gjenopptar arbeidet.
Norovirus, sykemelding
Sykemelding fra vanlig arbeid er aktuelt dersom pasient arbeider i:
- Næringsmiddelindustri inkludert serveringssteder - med direkte eller indirekte kontakt med næringsmidler som skal spises rå eller uten ytterligere oppvarming
- Helsepersonell - med direkte kontakt, eller som serverer mat til pasienter som er særlig utsatt for infeksjonssykdommer, eller for hvem infeksjoner vil kunne ha særlig alvorlige konsekvenser (eks. for tidlig fødte barn, intensivavdelinger)
Det bør gå 48 timer etter symptomfrihet før man gjenopptar slikt arbeid. Kontroll avføringsprøve er ikke nødvendig.
Norovirus, barnehage
Ved utbrudd i barnehager eller skoler bør barn holdes hjemme ved symptomer. Det er nødvendig med intensivert håndvask (med såpe og rennende vann) og mekanisk rengjøring av stellebord og leker. Klorin (1,25 dl for 5 liter vann) anbefales når man skal rengjøre. Barn i barnehage eller institusjon kan vende tilbake 48 timer etter symptomfrihet. Kontrollprøve er ikke nødvendig.
Vil du vite mer
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Norovirusenteritt . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor
- Robilotti E, Deresinski S, Pinsky BA. Norovirus. Clin Microbiol Rev. 2015 Jan;28(1):134-64. PMID: 25567225. PubMed
- Dolin R. Noroviruses - challenges to control. N Engl J Med 2007; 357: 1072-3. New England Journal of Medicine
- Smittevernveilederen. Norovirus og Sapovirus-enteritt - veileder for helsepersonell. Folkehelseinstituttet. Sist oppdatert 03.03.2025. www.fhi.no
- Bonifait L, Charlebois R, Vimont A, et al. Detection and quantification of airborne norovirus during outbreaks in healthcare facilities. Clin Infect Dis 2015. doi:10.1093/cid/civ321
- Guarino A, Albano F, Ashkenazi et. al. European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Paediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe: executive summary. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008; 46: 619-621. PubMed