Diabetes og alkohol
Alkohol kan føre til forstyrrelser i blodsukkeret til pasienter med diabetes.

Sist oppdatert:
19. juli 2021
Det gjelder særlig pasienter med type 1-diabetes, men også hos noen med type 2-diabetes.
Alkohol gir både høyt og lavt blodsukker
Alkohol omsettes i kroppen på omtrent samme måte som fett, og alkohol inneholder omtrent like mange kalorier. Derfor kan inntak av alkohol hos en person med diabetes få blodsukkeret til å stige.
Når du inntar alkoholholdig drikke, forflytter alkoholen seg raskt over i blodstrømmen uten å bli nedbrutt i magesekken din. Allerede etter fem minutter er det målbare mengder alkohol i blodet. Alkohol brytes ned, metaboliseres, av leveren. For en gjennomsnittsperson tar det ca. to timer å bryte ned en drink. Hvis du drikker alkohol raskere enn det tar kroppen din å bryte det ned, så vil alkoholkonsentrasjonen øke og fordeles ut i kroppens vev via blodet, og i hjernen fører det til beruselse.
Alkohol forbrennes langsomt og mye langsommere enn sukker. Gjennomsnittlig faller blodets alkoholkonsentrasjon med cirka 0,12-0,18 promille per time hos både kvinner og menn. Hos personer med et jevnlig, hyppig og stort alkoholforbruk kan forbrenningen gå raskere, opp mot 0,30 promille per time, og i sjeldne tilfeller enda raskere.
Etter at du har avsluttet inntaket av alkohol, kan du over noen timer gå fra et høyt til et lavt blodsukker.