Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Jodmangel: Hvilke matvarer er kilder til jod?

60 prosent av jodinntaket i Norge, kommer fra melk og melkeprodukter. Hvit saltvannsfisk er den andre hovedkilden. Det er også noe jod i egg, og enkelte typer salt er tilsatt jod, men det monner svært lite for å dekke vårt behov.  Kfr. tabell under

Annonse

Daglig behov for jod hos barn over 10 år og voksne er ca. 150 µg (150 mikrogram). Hos gravide er behovet 175 µg og for ammende 200 µg. 

Jodinnhold i matvarer

Matvare

Jod per 100 gram - µg

Vanlig porsjon

Jod per porsjon - µg

Prosent av anbefalt daglig inntak per porsjon

Bordsalt med jod

500

1 gram 

5

3

Melk

15

Ett glass (2 dl)

30

20

Smaksyoghurt

13

Ett beger

20

13

Gulost

27

En brødskive (20 g)

5

3

Brunost

203

En brødskive (16 g)

32

22

Makrell

20

En middagsporsjon (150 g)

30

20

Makrel i tomat (70%)

15

En brødskive (40 g)

6

4

Torsk

279

En middagsporsjon (200 g)

558

372

Oppdrettslaks/ørret

7

En middagsporsjon (150 g)

8

6

Kaviar 

85

Til en brødskive (15 g)

13

9

Egg

35

Ett egg (56 g)

20

13

Springvann

0,2

Ett glass (200 ml)

0,4

0,3

 Innholdet av jod i melk er stabilt ca. 160 µg/L. Skummet melk inneholder like mye jod som helmelk. Hvit saltvannsfisk (torsk, sei, hyse) er rike på jod, mens laks og ørret inneholder mer beskjedne mengder. 

Jodberiket salt inneholder fem µg jod per gram salt. Et daglig inntak av fem gram salt, som er den nasjonale anbefalingen for saltinntak, vil da kun dekke mindre enn en sjettedel av dagsbehovet for jod.

  1. Folkehelseinstituttet. Kosthold og ernæring. Jod. Sist oppdatert 28.02.2022. Siden lest 06.02.2024. www.fhi.no
Annonse
Annonse