Jodmangel: Hvilke matvarer er kilder til jod?
60 prosent av jodinntaket i Norge, kommer fra melk og melkeprodukter. Hvit saltvannsfisk er den andre hovedkilden. Det er også noe jod i egg, og enkelte typer salt er tilsatt jod, men det monner svært lite for å dekke vårt behov. Kfr. tabell under
Daglig behov for jod hos barn over 10 år og voksne er ca. 150 µg (150 mikrogram). Hos gravide er behovet 175 µg og for ammende 200 µg.
Jodinnhold i matvarer
Matvare | Jod per 100 gram - µg | Vanlig porsjon | Jod per porsjon - µg | Prosent av anbefalt daglig inntak per porsjon |
Bordsalt med jod | 500 | 1 gram | 5 | 3 |
Melk | 15 | Ett glass (2 dl) | 30 | 20 |
Smaksyoghurt | 13 | Ett beger | 20 | 13 |
Gulost | 27 | En brødskive (20 g) | 5 | 3 |
Brunost | 203 | En brødskive (16 g) | 32 | 22 |
Makrell | 20 | En middagsporsjon (150 g) | 30 | 20 |
Makrel i tomat (70%) | 15 | En brødskive (40 g) | 6 | 4 |
Torsk | 279 | En middagsporsjon (200 g) | 558 | 372 |
Oppdrettslaks/ørret | 7 | En middagsporsjon (150 g) | 8 | 6 |
Kaviar | 85 | Til en brødskive (15 g) | 13 | 9 |
Egg | 35 | Ett egg (56 g) | 20 | 13 |
Springvann | 0,2 | Ett glass (200 ml) | 0,4 | 0,3 |
Innholdet av jod i melk er stabilt ca. 160 µg/L. Skummet melk inneholder like mye jod som helmelk. Hvit saltvannsfisk (torsk, sei, hyse) er rike på jod, mens laks og ørret inneholder mer beskjedne mengder.
Jodberiket salt inneholder fem µg jod per gram salt. Et daglig inntak av fem gram salt, som er den nasjonale anbefalingen for saltinntak, vil da kun dekke mindre enn en sjettedel av dagsbehovet for jod.
- Folkehelseinstituttet. Kosthold og ernæring. Jod. Sist oppdatert 28.02.2022. Siden lest 06.02.2024. www.fhi.no