Informasjon

Gastrisk sleeve- fedmeoperasjon

Gastrisk sleeve er en fedmeoperasjon hvor store deler av magesekken fjernes og etterlater en "bananliknende" rørformet magesekk som rommer langt mindre enn før.

Hva er gastrisk sleeve?

Gastrisk sleeve kirurgi gjør magesekken mindre og hjelper folk å gå ned i vekt. Med en mindre magesekk vil du raskere føle deg mett. Du må endre dine matvaner, spise mindre porsjoner og skifte ut noe av maten du spiser for å gå ned i vekt.

Inngrepet kan gjøres som åpen kirurgi, men den langt hyppigste metoden er å benytte kikkhullskirurgi. Det innebærer noen få, små snitt i bukveggen hvorigjennom det føres inn instrumenter og kamera som gir oversikt over inngrepet. Cirka 80 prosent av magesekken fjernes og etterlater en slank, vertikal "pølse" eller rør (et erme = sleeve) på størrelse med en banan. Kirurgiske stifter brukes til å lukke den gjenværende delen av magesekken. Fordi en del av magesekken fjernes, går det ikke an å gjøre om igjen inngrepet.

Når magesekken gjøres mindre, skapes det raskt et økt trykk i den gjenværende magesekken når du spiser. Det økte trykket fører til tidlig metthetsfølelse. I tillegg har operasjonen hormonelle effekter som bidrar til at sultfølelsen minsker.

Operasjonen er noe enklere å utføre enn gastrisk bypass. Den er også mer skånsom fordi man ikke kobler om tarmene, og pasienten vil derfor ha en normal tarmfunksjon for opptak av næringsstoffer. Faren for å få komplikasjoner etter operasjonen er omtrent like stor som ved gastrisk bypass operasjon når inngrepet utføres av erfarne kirurger. Etter en fedmeoperasjon følger de som er operert med gastric sleeve og gastric bypass de samme kostrådene, men de sleeveopererte er ikke like følsomme for fett og sukker.

Inngrepet har tre hovedeffekter:

  1. Det begrenser matinntaket.
  2. Det gjør deg raskere mett.
  3. Det minsker den intense sultfølelsen.

Ekspertene anser sleeve som et forebyggende inngrep for å hindre ytterligere vektøkning. Man kan regne med et vekttap på 50-80 prosent av overvekten i løpet av 1 år etter operasjonen. Ved BMI over 40 er metoden vanligvis ikke god nok. For denne pasientgruppen er ofte gastrisk bypassoperasjon en bedre metode for et varig resultat.

Hvordan blir det etter operasjonen?

Du må forvente noe magesmerter og vil trenge smertestillende den første uken etter operasjonen. De kuttene som legen har gjort i bukveggen, kan være ømme og såre. Fordi operasjonen gjør magesekken din mindre, vil du bli tidligere mett når du spiser. Maten vil også tømme seg raskere over i tynntarmen, hos noen for raskt, noe som gir det som kalles dumping syndrom. Det kan medføre diaré og få deg til å føle deg svak, litt skjelven og kvalm. Det kan også gjøre det vanskelig for kroppen din å få nok næring.

Legen vil gi deg spesifikke instrukser om hva du skal spise etter operasjonen. I cirka en måned etter inngrepet vil magesekken din kun tåle små mengder med myk mat og drikke mens den tilheler. Det er viktig at du forsøker å ta til deg litt vann gjennom hele dagen for å unngå å bli inntørket, dehydrert. Avføringen kan være litt uregelmessig den første tiden etter operasjonen. Det er vanlig. Forsøk å unngå forstoppelse og kraftig bukpress når du er på do og har avføring.

Litt etter hvert vil du bli i stand til å spise fastere føde. Det er viktig at du er omhyggelig med å tygge maten godt, samt å stanse å spise når du føler deg oppfylt. Det krever en ganske dramatisk omstilling fordi du føler deg oppfylt langt tidligere enn du er vant til. Hvis du ikke tygger maten godt, eller du ikke stanser å spise tidlig nok, vil du oppleve ubehag eller kvalme og kan måtte kaste opp. Om du drikker mye kaloririk væske som sukkerbrus eller fruktjuice, kan det være at du ikke går ned i vekt. Hvis du hele tiden overspiser, så vil magesekken din tøyes ut. Og hvis den gjør det, så vil du ikke ha noen nytte av operasjonen.

Som regel vil det være fornuftig at du snakker med en ernæringsekspert slik at du får råd om sunn kost som sikrer deg nok proteiner, vitaminer og mineraler mens du taper vekt. Men selv med en sunn kost vil du sannsynligvis behøve ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler resten av livet. Det gjelder blant annet B12-vitamin som gis som sprøyte hver andre til tredje måned.

Hvis det er utført åpen kirurgi, så er det viktig at du unngår tunge løft eller harde anstrengelser i gjenopptreningsfasen slik at bukveggen kan tilhele. I slike tilfeller vil det vanligvis ta cirka fire til seks uker før du er tilbake i arbeid og normale rutiner. Men som sagt, de fleste inngrepene gjøres med kikkhullskirurgi, hvilket betyr at tilhelingstiden går raskere.

På sikt vil magevolumet kunne øke noe, og det er sannsynlig at man kan gå noe opp i vekt igjen. Derfor er oppfølging og endret livsstil viktig for et varig resultat.

Hvorfor operasjon?

Fedmekirurgi kan være egnet for personer som er alvorlig overvektige, og som ikke har vært i stand til å gå ned i vekt med diett, trening eller medisiner. I Norge er behandlingsindikasjonen for kirurgi BMI over 40, eller BMI over 35 og med tilleggsfaktorer som alvorlig fedmerelatert sykdom.

Det er viktig at du forstår at kirurgi er et redskap til å hjelpe deg å gå ned i vekt på. Det er ingen kvikk fix, men det begrenser matinntaket. Du må ha et sunt kosthold, og du må mosjonere regelmessig. Det er summen av disse tiltakene som hjelper deg til å nå vektmålet ditt og unngå at vekten går opp igjen etter at du har gått ned i vekt.

Hvor effektivt er inngrepet?

Forskning viser at personer som har gjennomgått gastrisk sleeve, i gjennomsnitt taper over det halve at det de veier for mye. Inngrepet er oftere vellykket for de som er realistiske om hvor mye vekt de kan tape, og som følger instruksene og rådene fra det medisinske hjelpeapparatet, følger anbefalingene om matinntak og er fysisk aktive.

Risiko

På sikt kan du få problemer med dårlig ernæring. Noen vitaminer og mineraler blir ikke tilfredsstillende tatt opp fordi en stor del av magesekken din er blitt fjernet. Du vil trenge tett oppfølging av det medisinske hjelpeapparatet over lengre tid for å hindre problemer.

Risiko som er knyttet til alle former for fedmekirurgi, er infeksjon i operasjonssåret (ikke uvanlig), lekkasje fra magesekken ut i bukhulen (peritonitt, hos færre enn 4 prosent) og blodpropp i lungene. Noen personer utvikler gallestener eller ernæringsmangler som anemi og beinskjørhet.

Prognose

Langtidsresultatet av sleeve operasjonen er fortsatt dårlig dokumentert. De aller fleste pasientene får et godt resultat etter ett til tre år, men resultatet er noe mer usikkert på lang sikt. Magevolumet kan øke noe, og du kan potensielt gå en del opp i vekt igjen.

Hva du bør tenke over?

Fedmekirurgi fjerner ikke fettvev. Det er heller ikke kosmetisk kirurgi. Du har en stor jobb å gjøre selv gjennom omlegging av kostholdet og til en sunnere og mer fysisk aktiv livsform.

Noen studier viser at personer som har gjennomgått fedmekirurgi, har mindre risiko for å dø av hjerteproblemer, diabetes eller kreft sammenlignet med fete mennesker som ikke er blitt operert.

Kilder

Referanser

 
  • Aleris. Pasientinformasjon om gastric sleeve. 2021.
  • WebMD. Gastric Sleeve Surgery. Last revised April 06, 2011.