Informasjon, tilstand

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem er en kronisk eksemsykdom som kan ha sammenheng med en hudsopp. Opp til ti prosent av spedbarn har en variant av eksemet i hodebunnen (melkeskorpe/skurv).

Hva er seboreisk eksem?

Seboreisk eksem er en tilstand som gir et skjellende, kronisk eksem og rammer hudområder der det er mye talgkjertler. Slike områder er typisk hodebunn, ører, øyebryn, rundt nesevingene, i område med skjeggvekst hos menn, på øyelokksranden, over brystbeinet, mellom skuldrene og i folder i huden under armene, i lysken eller i navlen. Eksemet er symmetrisk og skjellene er gule og fete eller tørre og hvite. Under flasset er huden rød. Kløe er vanlig. Hos spedbarn finner man utslettet typisk i hodebunnen, i hudfolder og i bleieregionen.

Forekomst av seboreisk eksem

Tilstanden finnes oftest hos småbarn og hos voksne i alderen 30-60 år. Seboreisk eksem i en eller annen form finnes hos åtte til ti prosent av unge voksne, oftere hos menn enn kvinner. Eksemet bryter typisk ut i 20-40 års alderen.

Årsaker til seboreisk eksem

Man tror i dag at seboreisk eksem skyldes hudens reaksjon på en naturlig forekommende hudsopp (Malassezia). Behandling som dreper soppen, bedrer eksemet, og eksemet forverres dersom behandlingen avbrytes. Sammenhengen med denne hudsoppen er usikker fordi det er mange som har samme hudsopp uten å ha seboreisk eksem. I tillegg har midlene som benyttes mot sykdommen, en lett betennelsesdempende effekt i seg selv. Hvorfor en slik unormal hudreaksjon finner sted, vet man ikke. Tendensen til seboreisk eksem og flass kan være tilstede hos flere familiemedlemmer. Tilstanden blir ofte bedre om sommeren og verre om vinteren.

Diagnostikk av seboreisk eksem

Seborroisk dermatitt, panne

Det kliniske bildet er typisk. Utslettet har et karakteristisk utseende og sammen med hvor på kroppen man finner utslettet, gir dette vanligvis legen nok informasjon til å stille diagnosen. Tilleggsundersøkelser er sjelden nødvendig. Dersom legen mistenker en tilleggsinfeksjon med bakterier, kan han eller hun ta en bakterieprøve av huden.

Behandling av seboreisk eksem

Fjerning av tykke skjell i hodebunnen er viktig for at soppbehandlingen skal ha effekt. Dette gjøres ved at hodebunnen smøres med salisylolje som vaskes ut etter seks timer eller mer. Slik behandling gjentas i noen dager til skjellene er borte. Ved milde former for flass, kan man starte direkte med behandlingen uten skjellfjerning.

Sjampo med soppmiddel (for eksempel Fungoral) brukes ved seboreisk eksem i hodebunnen, mens krem med soppdrepende effekt benyttes i ansiktet og andre steder på kroppen. Behandling med mild kortisonkrem med antibakteriell virkning, kan brukes i starten av behandlingen.

Behandlingen er livsvarig. Vanligvis er det en periode med hyppig behandling i to til fire uker før man går over til vedlikeholdsbehandling cirka en gang i uken

Menn som lar skjegget gro, kan redusere plagene ved å trimme skjegget litt slik at sjampoen får virke på huden.

Forløp og prognose ved seboreisk eksem

Et vanlig problem ved seboreisk eksem er tilleggsinfeksjon med bakterier, som typisk ses i sprekkdannelser i huden. Infeksjon med en annen sopp (candida) er vanlig ved seboreisk eksem i hudfoldene.

Sykdommen er hos voksne vanligvis kronisk og krever livslang behandling. Seboreisk eksem hos spedbarn kan forsvinne med alderen.

Vil du vite mer?