Informasjon, tilstand

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem er en kronisk eksemsykdom som kan ha sammenheng med en hudsopp. Eksemet ses hyppig hos spedbarn i form av eksem i hodebunnen (melkeskorpe/skurv) og er ikke plagsomt for barnet.

Hva er seboreisk eksem?

Seboreisk eksem er en tilstand som gir et skjellende, kronisk eksem på hudområder med mye talgkjertler. Slike områder er typisk hodebunn, ører, øyebryn, rundt nesevingene, i område med skjeggvekst hos menn, på øyelokksranden, over brystbeinet, mellom skuldrene og i folder i huden under armene, i lysken eller i navlen. Eksemet er symmetrisk og skjellene er gule og fete eller tørre og hvite. Under flasset er huden rød. Kløe er vanlig. Hos spedbarn finner man utslettet typisk i hodebunnen, i hudfolder og i bleieregionen. Seboreisk eksem hos hos spedbarn klør ikke og blir som regel bra uten tiltak i løpet av første leveår.

Forekomst av seboreisk eksem

Tilstanden finnes oftest hos spedbarn, tenåringer og hos voksne rundt 50-års alder. Eksemet kan imidlertid forekomme i alle aldre. Seboreisk eksem forekommer hyppigere hos menn enn hos kvinner. Personer med immunsvekkelse, eksempelvis hiv eller etter nyretransplantasjon, er oftere rammet.

Årsaker til seboreisk eksem

Tross at tilstanden er hyppige, er årsaksforholdene bare delvis kjent og sammensatte. Det er sannsynlig at eksemet skyldes en kombinasjon av arv og faktorer i miljøet.

Den naturlig forekommende hudsoppen (Malassezia) antas å spille en sentral rolle ved seboreisk eksem hos voksne. Behandling som dreper soppen, bedrer eksemet, og eksemet forverres dersom behandlingen avbrytes. Malassezia ses like hyppig hos personer uten seboreisk eksem og kan være en del av den normale floraen av mikrober på huden. Basert på dette tror man at disponerte personer får en betennelsesreaksjon i huden av nedbrytningsstoffer fra soppen, mens andre ikke får noen plager av den. Malassezia sopp ses sjeldnere hos spedbarn med seboreisk eksem.

Tendensen til seboreisk eksem og flass kan være tilstede hos flere familiemedlemmer. Økt talgproduksjon i huden er en mulig årsak. Det er også sett en overhyppighet av seboreisk eksem ved enkelte sykdommer i nervesystemet, slik som Parkinson sykdom, uten at man vet hvorfor.

Tilstanden blir ofte bedre om sommeren og verre om vinteren og man tror at både temperatur og luftfuktighet spiller en rolle.

Diagnostikk av seboreisk eksem

Seborroisk dermatitt, panne

Utslettets utseende og hvor det forekommer på kroppen er typisk. Legen har vanligvis nok informasjon til å stille diagnosen ved å se på utslettet. Tilleggsundersøkelser er sjelden nødvendig. Dersom det er mistanke om en tilleggsinfeksjon med bakterier, kan det være aktuelt å ta en bakterieprøve fra huden.

Behandling av seboreisk eksem

Fjerning av tykke skjell i hodebunnen er viktig for at soppbehandlingen skal ha effekt. Dette gjøres ved at hodebunnen smøres med for eksempel salisylolje som vaskes ut etter seks timer eller mer. Slik behandling gjentas i noen dager til skjellene er borte. Ved milde former, kan man starte direkte med behandlingen uten skjellfjerning.

Sjampo med soppmiddel (for eksempel Fungoral) brukes ved seboreisk eksem i hodebunnen, mens krem med soppdrepende effekt benyttes i ansiktet og andre steder på kroppen. Behandling med kortisonkrem, gjerne i kombinasjon med soppdrepende middel, kan være aktuelt i mer uttalte tilfeller.

Behandlingen er ofte livsvarig med et sykdomsforløp som kan svinge med gode og dårlige perioder. Vanligvis vil en periode med bruk av soppdrepende krem to ganger daglig —eller soppdrepende sjampo to ganger i uken, med påfølgende vedlikeholdsbehandling én gang i uken, være tilstrekkelig. Menn som lar skjegget gro, kan redusere plagene ved å trimme skjegget litt slik at sjampoen får virke på huden.

Hos spedbarn med melkeskurv er det ikke nødvendig med behandling, de fleste blir bra innen fire måneders alder. Eventuelt kan man fjerne skjell/skorper ved å bløte dem opp med olje og deretter bruke en fintannet kam eller en klut til å fjerne skjell.

Forløp og prognose ved seboreisk eksem

Sykdommen er ufarlig, men hos voksne vanligvis kronisk og krever livslang behandling. Seboreisk eksem hos spedbarn forsvinner vanligvis med alderen.

Noen får tilleggsinfeksjon med bakterier, som typisk ses i sprekkdannelser i huden. Infeksjon med en annen sopp (candida) er vanlig ved seboreisk eksem i hudfoldene.

Vil du vite mer?