Informasjon, tilstand

Seboréisk eksem

Kronisk eksemsykdom som kan ha sammenheng med en hudsopp. Stress og søvnmangel kan forverre plagene. Opp til 10% av spedbarn har en variant av eksemet i hodebunnen (melkeskorpe/skurv). Hos voksne er det om lag 8-10% som har tilstanden.

Hopp til innhold

Hva er seboréisk eksem?

Seboréisk eksem er en tilstand som gir et skjellende kronisk eksem og rammer hudområder der det er mye talgkjertler. Slike områder er typisk hodebunn, ører, øyebryn, rundt nesevingene, i område med skjeggvekst hos menn, på øyelokksranden, over brystbeinet, mellom skuldrene og i folder i huden under armene, i lysken eller i navlen. Eksemet er symmetrisk og skjellene er gule og fete eller tørre og hvite. Under flasset er huden rød. Kløe er vanlig. Hos spedbarn finner man utslettet typisk i hodebunnen, i hudfolder og i bleieregionen.

Forekomst

Tilstanden finnes oftest hos småbarn og hos voksne i alderen 30-60 år. Seboréisk eksem i en eller annen form finnes hos 8-10 % av unge voksne, oftere hos menn enn kvinner. Eksemet bryter typisk ut i 20-40 års alderen.

Årsaker

Man tror i dag at seboréisk eksem skyldes hudens reaksjon på en naturlig forekommende hudsopp (Malassezia). Behandling som dreper soppen bedrer eksemet, og eksemet forverres dersom behandlingen avbrytes. Sammenhengen med denne hudsoppen er usikker fordi det er mange som har samme hudsopp uten å ha seboreisk eksem. I tillegg har midlene som benyttes mot sykdommen en lett betennelsesdempende effekt i seg selv. Hvorfor en slik unormal hudreaksjon finner sted vet man ikke. Tendensen til seboréisk eksem og flass kan være tilstede hos flere familiemedlemmer. Tilstanden blir ofte bedre om sommeren og verre om vinteren.

Diagnostikk

Seborroisk dermatitt, panne

Det kliniske bildet er typisk. Utslettet har et typiske utseende og sammen med hvor på kroppen man finner utslettet, gir dette vanligvis legen nok informasjon til å stille diagnosen. Tilleggsundersøkelser er sjelden nødvendig. Dersom legen mistenker en tilleggsinfeksjon med bakterier, kan han eller hun ta en bakterieprøve av huden.

Behandling

Fjerning av tykke skjell i hodebunnen er viktig for at soppbehandlingen skal ha effekt. Dette gjøres ved at hodebunnen smøres med salisylolje som vaskes ut etter 6 timer eller mer. Slik behandling gjentas i noen dager til skjellene er borte. Ved milde former for flass, kan man starte direkte med behandlingen uten skjellfjerning.

Sjampo med soppmiddel (for eksempel Fungoral) brukes ved seboréisk eksem i hodebunnen, mens krem med soppdrepende effekt benyttes i ansiktet og andre steder på kroppen. Behandling med mild kortisonkrem med antibakteriell virkning, kan brukes i starten av behandlingen.

Behandlingen er livsvarig. Vanligvis er det en periode med hyppig behandling i 2-4 uker før man går over til vedlikeholdsbehandling ca. 1 gang i uken

Menn som lar skjegget gro, kan redusere plagene ved å trimme skjegget litt slik at sjampoen får virke på huden.

Forløp og prognose

Et vanlig problem ved seboréisk eksem er tillegsinfeksjon med bakterier, som typisk sees i sprekkdannelser i huden. Infeksjon med en annen sopp (candida) er vanlig ved seboréisk eksem i hudfoldene.

Sykdommen er hos voksne vanligvis kronisk og krever livslang behandling. Seboréisk eksem hos spedbarn kan forsvinne med alderen.

Vil du vite mer?