Informasjon

Strekkmerker, striae

Opptil 90 prosent av gravide kvinner har strekkmerker mot slutten av svangerskapet.

Hopp til innhold

Strekkmerker oppstår som regel på grunn av rask vektøkning samt hormonelle faktorer. Tilstanden er langt hyppigere blant kvinner enn menn fordi storparten av tilfellene med strekkmerker oppstår i svangerskapet.

I svangerskapet endres den gravide kvinnens hormonutskillelse betydelig. Det vil hos de fleste føre til hudforandringer1. Disse er godartede og går gjerne tilbake etter fødselen, men det finnes unntak. Et av disse er strekkmerker - striae gravidarum.

Hva er strekkmerker?

Strekkmerker (striae) er skader som oppstår i kroppens underhud. De opptrer i starten som rosa til blåfiolette striper eller bånd på magen, setepartiet, brystene, lårene eller armene. Stripene innebærer overstrekking av elastiske fibre i huden. Disse fibrene gjenvinner ikke sin elastisitet, noe som gjør at det i de aller fleste tilfeller dreier seg om varige endringer i huden.

Strekkmerker angis å forekomme hos opptil 90% av alle gravide kvinner mot slutten av svangerskapet2-3. Strekkmerker er vanligere blant yngre kvinner, blant kvinner med store babyer og overvektige kvinner4. Ikke-hvite og kvinner med tidligere oppståtte strekkmerker på bryst eller lår, eller som har en familieopphopning av strekkmerker, har også økt risiko5.

Overvektige og kroppsbyggere tilhører også risikogruppene for å få strekkmerker.