Informasjon

Hva kan du gjøre selv?

Egenbehandling er en sentral del av behandlingen ved psoriasis. Det innebærer blant annet pleie av huden med fuktighetskrem, sol og saltvannsbad, riktig kosthold og stressmestring.

Fuktighetsbehandling og hudpleie

Psoriasis

For personer som har psoriasis, er det viktig å pleie huden godt. Du bør unngå at huden tørker ut, det øker risikoen for kløe, oppkloring og ømhet i huden. Daglig bruk av fuktighetskrem er derfor viktig. Unngå overdreven oppbløtning av huden, spesielt i vaskevann. Ved dusj og bad bør du begrense såpebruken, ettersom såpe tørker ut huden. Bruk såper med pH lavere enn 5,5. Oljebad er nyttig. Smør inn huden umiddelbart etter dusj eller bad. 

Fordi personer med psoriasis kan få forverring av plagene ved skader på huden, for eksempel som følge av kloremerker (Köbnerfenomenet), er det viktig at du beskytter huden mot solforbrenning, kutt og oppskraping.

Psoriasis

Det er også viktig at du tar god vare på neglene dine for å begrense eller unngå neglepsoriasis. Du bør klippe neglene regelmessig, slik at de blir passe lange. Unngå støt og klemming på neglene. Det er viktig at du lar neglebåndene være i fred.

Sol og bad

Naturlig sol og saltvanns-/sjøbad har en gunstig effekt for de fleste med psoriasis, mens kaldt og tørt vær virker negativt. Det er derfor fornuftig å velge solrike feriemål, gjerne også vinterstid. Det er imidlertid viktig å unngå solforbrenning, da det kan forverre plagene og på lang sikt øke risikoen for hudkreft. Noen få pasienter med psoriasis (cirka fem prosent) får økte plager ved soling.

Stressmestring

Hos mange forverres tilstanden ved stress og psykiske påkjenninger. Ingen kan unngå stress totalt, men gode teknikker for å mestre stress er spesielt viktig for personer med psoriasis.

Kosthold

Det er rapportert bedring av tilstanden ved bruk av omega-3-fettsyretilskudd. Ellers anbefales vanlig, variert sunt kosthold, med fisk to til tre ganger i uka, mindre fete kjøtt- og melkeprodukter, og fem frukt eller grønnsaker om dagen. Anbefalinger som også er fornuftige sett i forhold til at psoriasis i en del tilfeller forekommer sammen med fedme, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og økt risiko for hjerte- og karsykdom (metabolsk syndrom).

Medisiner

Enkelte medisiner kan utløse eller forverre psoriasis. Dette gjelder blant annet enkelte hjertemedisiner, kalt betablokkere. Det gjelder også litium (Lithionit®), som brukes til å behandle bipolar lidelse (depresjon), og klorokin (Plaquenil®) som brukes mot malaria. Dersom du skal begynne med en ny medisin, bør du alltid fortelle legen din at du har psoriasis.

Vil du vite mer?

Quiz

  • Har du fått med deg det viktigste i dette dokumentet? Da utfordrer vi deg til å ta vår quiz om psoriasis!