Informasjon

Intertrigo

Intertrigo er en betennelsesreaksjon i huden på steder der hud ligger mot hud. Det røde utslettet er utsatt for å bli infisert med sopp eller bakterier, noe som forverrer tilstanden.

Hva er intertrigo?

Tilstanden finnes oftest i lysken, i armhulene og i foldene under brystene hos kvinner. Andre områder der det kan oppstå intertrigo, er i albubøyen, ved navlen, i skrittet, mellom fingre/tær, i nakkefolder og i folder på øyelokkene. Slike betennelser blir ofte gjenstand for sekundærinfeksjon. Det betyr at bakterier og sopp som trives på slike betente områder, kan trenge ned i huden og skape infeksjoner.

Intertrigo er en vanlig tilstand som kan oppstå i alle faser av livet. Tilstanden er spesielt vanlig hos overvektige personer med diabetes som er utsatte for høy varme og fuktighet, men intertrigo kan forekomme hos hvem som helst.

Fotsopp, interdigital
Intertrigo
Intertrigo

Årsaker til intertrigo

Intertrigo skyldes først og fremst friksjon, gnissing av hud-mot-hud. Tilstanden er i starten karakterisert ved en mild rødfarging av hudpartiet. Hvis tilstanden får utvikle seg, blir hudreaksjonen mer intens med sterkere rødfarging, væsking, sårdannelse, sprekkdannelse, oppsmuldring av hud og skjelldannelse. Intertrigo oppstår ved at fuktighet stenges inne i de dype hudfoldene der luftsirkulasjonen/utluftingen er begrenset.

Fuktig, skadet hud sammen med intertrigo er god grobunn for ulike mikroorganismer, og sekundære hudinfeksjoner foreligger ofte. Det kan være infeksjoner med sopp - særlig candida - eller bakterier eller begge deler. En spesiell variant av intertrigo er erytrasma, som skyldes en bestemt bakterie, og som kan komplisere intertrigo på innsiden av lårene, mellom fingre og tær, i rompesprekken, i armhulene eller under brystene. Erytrasma starter som små, rødbrune prikker som kan smelte sammen til større flekker med skarp avgrensning. Utslettet kan være uten plager, men det kan også klø.

En lang rekke faktorer øker risikoen for å få intertrigo. Overvekt der mye hud gnisser mot hud, diabetes, sterk svettetendens, bruk av tette og trange sko som du svetter mye i, bruk av trange og tettsittende klær, dårlig hygiene. Personer med lekkasjeproblemer for urin og avføring er ekstra utsatte. Opphold i varme og fuktige strøk øker risikoen. Barn har økt risiko for intertrigo fordi de har forholdsvis korte nakker der huden folder seg, de er gjerne relativt lubne, de sikler, de tisser og bæsjer på seg.

Diagnostikk av intertrigo

Intertrigo er til å begynne med karakterisert ved et mildt utslett med røde flekker, nærmest som speilbilder, på hver side av en hudfold. Rødflammetheten kan øke på og bli intenst rød med sår, væskeutsiving og sprekkdannelse. Utslettet kan klø, brenne eller være smertefullt. Et heftig utslett tyder på sekundærinfeksjon med sopp og/eller bakterier.

Sykehistorien og utslettets utseende gir diagnosen. Det er vanligvis ikke nødvendig med ytterligere undersøkelser.

Behandling av intertrigo

Målet med behandlingen er å drive tilbake betennelsen og forebygge at nye utslett skal dukke opp.

Mild intertrigo behandles med tiltak for å begrense fuktighet og friksjon. Det er viktig å bruke løstsittende bomullstøy - unngå nylon eller andre syntetiske fibre, og du bør dusje eller vaske det betente området daglig med vanlig såpe og vann. Befinner du deg i varmt og fuktig klima, bør du skifte klær daglig. Det er uklart om bruk av pudder eller beskyttende kremer hjelper, men det er verd å prøve. På apoteket får du kjøpt en mild kortisonsalve (hydrokortison) uten resept, og den vil kunne dempe betennelsen og ubehaget.

Ved hissigere former for intertrigo må du oppsøke lege. Da foreligger det sannsynligvis en infeksjon med sopp eller bakterier. Du må bruke antisoppmiddel i tillegg til en noe sterkere (reseptbelagt) kortisonsalve. Mistenkes bakterieinfeksjon, må det brukes antibiotika. Ved særlig hissig intertrigo som ikke blir vesentlig bedre med lokalbehandling, kan det være påkrevd med tablettbehandling mot eventuell sopp eller bakterier.

Forebygging av intertrigo

Det er uklart i hvilken grad forebyggende tiltak motvirker intertrigo. Men du bør minimere hud-mot-hud friksjon, redusere varme og fuktighet rundt hudfoldene og holde risikoområder rene og tørre. Om mulig bør du unngå sterk varme, fuktighet og aktiviteter som medfører mye svetting. Om du blir svært svett, bør du være påpasselig med å dusje og holde de utsatte områdene så tørre som mulig. Bruk sandaler for å forebygge fotsopp.

Dersom du klarer å gå ned i vekt, så vil det bidra til mindre risiko for å få intertrigo.

Vil du vite mer?