Informasjon

Stoma

Et stoma er en kunstig åpning inn til indre organer i bukhulen, først og fremst til tarm eller urinveier. De aller fleste stomaer er avlastende, det vil si at man senere kan lukke det og gjenopprette den normale passasjen.

Hva er et stoma?

Et stoma er resultatet av en operasjon som er ment å fjerne en sykdom i tarmen eller urinveiene og lindre symptomer. Stomaet er en kunstig åpning inn til indre organer i bukhulen som lages ved et kirurgisk inngrep gjennom huden for å lette drenasjen fra helt eller delvis avstengte tarmavsnitt eller urinveier, eller for å kunne gi næring direkte inn i magesekken. Det skilles mellom ileostomi og kolostomi.

Umiddelbart etter at et stoma er anlagt, følger man nøye med i om det inntrer endringer i farge, hevelse (ødem), tegn til prolaps (utbuking), innsnevring (stenose), utseende på det som tømmes ut og tilstanden til den omgivende huden. Normal farge i et nyanlagt stoma varierer fra mørkt rosa til rødt, samme farge som man finner på friske slimhinner. Etter hvert vil stomaet minke i størrelse og anta mindre farge. Påfallende avbleking kan tyde på for dårlig blodtilførsel. Overgang til en blårød farge kan også tyde på nedsatt blodforsyning. Hvis så skjer, er det viktig å få gjenopprettet blodforsyningen før varig skade oppstår.

Den første tiden etter anleggelse av et stoma vil det være hovent (ødematøst), og det ser større ut enn et tilhelet stoma. Den vanligste årsaken til en unormal hevelse er anvendelse av utvendig drenasjeutstyr som er for trangt i forhold til stomaet. Utvidelse av åpningen er da nødvendig.

Prolaps av stoma

Et stoma som buler ut, danner et prolaps, er et vanlig fenomen og skyldes at det kirurgiske snittet har blitt for stort eller at stomaet er for dårlig festet til bukveggen. Prolapset blir synlig når det oppstår en økning i trykket inne i bukhulen, slik at en del av tarmen presses/vrenges ut gjennom stomaet. Hosting, nysing eller kraftige tarmbevegelser kan bidra til prolapset. Et stomiprolaps er vanligvis ingen akuttsituasjon. Med mildt trykk kan tarmen presses inn og på plass. Dersom tilstanden vedvarer og skaper alvorlige problemer, kan et kirurgisk inngrep bli påkrevet.

Stenose

Innsnevring, stenose, er et av de vanligste problemene forbundet med et stoma. Årsaken er dannelse av arrvev der tarmen passerer gjennom bukveggen. Arrvev skrumper og gjør at passasjen blir for trang. Behandlingen kan være forsiktig "utsprengning" av det trange partiet. Stenosen må behandles, ellers får man ingen tømning gjennom stomien.

Hudhygiene

God pleie av huden rundt stomaet er avgjørende for å unngå hudskader. Oppstår en hudskade, vil den raskt kunne forverres dersom den utsettes for urin eller avføring. Hovedingrediensene i god hudhygiene er grundig og regelmessig rengjøring, samt god beskyttelse av huden. Er huden godt "forseglet", unngås siving av urin eller avføring som kan skade huden. Mulige årsaker til hudproblemer er for brysk eller for hyppig fjerning av hudplaten, allergisk reaksjon mot festemidlet eller andre bestanddeler, og soppinfeksjon. Såpe og vann brukes til å rengjøre huden. Området klappes, ikke gnis, tørt. Beskyttende barrierer finnes i mange varianter.

Vil du vite mer?