Informasjon

Råd ved dårlig appetitt

Her er noen råd og oppskrifter som kan være nyttige ved nedsatt matlyst.

Hopp til innhold

Generelle kostråd

  • Drikk rikelig, ca. 2 liter hver dag
  • Drikk næringsrike drikker
  • Spis når du føler deg opplagt
  • Spis eventuelt "bare bitte lite grann"
  • Spis næringstett mat
  • Lag næringsrike mellommåltider
  • Skap hygge rundt måltidet
  • Få frisk luft

Næringsrike drikker

Jorans Spesial

2 egg
9 dl H-melk
1 dl fløte
100 g Afi-Nutrin (kjøpes på apotek uten resept). Vispes sammen og serveres.

Eggmelk

4 egg
4 ss sukker
1/2 liter melk
1 dl fløte
Vispes godt. Tilsett saften fra 4 pressede appelsiner.

Proteinrik melk

100 gram skummet tørrmelk vispes ut i 1 liter H-melk. Avkjøles i kjøleskap. Brukes i alle matretter istedenfor vanlig melk for å gi næringstette retter.

Næringsrik kefir

100 gram skummet tørrmelk og 50 gram glukosepolymer (kjøpes på apotek uten resept) vispes ut i 1 liter kefir. Avkjøles i kjøleskap.

På apoteket kan du uten resept kjøpe forskjellige ferdiglagde næringsdrikker som er energi- og proteinrike. De fleste bør drikkes godt avkjølt. Snakk med legen din om det er mulig å få refundert utgiftene til næringsdrikker.

Til deg som er pårørende eller venn. Du er en viktig brikke når det gjelder å oppmuntre og støtte den som er syk.

  • Lag noe du tror kan friste. Det er ikke lett for den som har dårlig matlyst å komme med ideer selv.
  • Respekter ønskene til den du steller for, og la pasienten spise det hun eller han orker.
  • Når du går på sykebesøk, kan du ta med noe fristende i matveien: Et hjemmebakt brød, boller, hjemmelaget syltetøy eller dessert, fristende pålegg, eksotiske frukter eller friske bær.
  • Ikke ta det personlig når den syke lar være å spise. Den maten som i det ene øyeblikket frister, smaker kanskje ikke når du har tilberedt og servert retten. Når det har gått en tid, og situasjonen har endret seg, faller kanskje retten i smak igjen.

Vil du vite mer?

Kilder

Sentrale kilder og kvalitetsvurdering

Kreftforeningen.