Smaksforandring ved kreft
Smaksforandring oppstår hos mange personer med kreft under eller etter behandling. I denne artikkelen får du råd som kan gjøre det lettere å få i seg nok mat likevel.

Av:
Merethe Kvam, skrivende redaktør.
Sist oppdatert:
7. okt. 2024
Smaksforandring knyttet til kreftsykdom kan innebære at maten smaker for søtt, for salt, har en metallisk smak, eller at den ikke smaker noe som helst. Det kan oppstå i forbindelse med sykdommen i seg selv, ved behandling, etter behandling, eller ved forverring av sykdommen. Det kan også være en bivirkning av medisiner eller skyldes annen samtidig sykdom.
Vanligvis blir smaks- og luktesansen som før når behandlingen er over. Men hos noen kan det vare lenge.
Kroppen trenger energi
Slike endringer kan føre til at man spiser mindre, noe som igjen kan føre til uønsket vekttap. Og kroppen trenger energi for å komme seg til hektene etter kreftbehandling. At maten ikke lenger smaker, ødelegger også gleden ved å spise. Noen kan utvikle aversjon mot enkelte typer mat og drikke, og det kan gå utover livskvaliteten.
Snakk med kreftsykepleier eller lege om du opplever smaksforandringer som går utover inntaket av mat og drikke.
Lukt
Luktesansen er knyttet til smakssansen. Noen typer mat lukter annerledes, eller man orker ikke lenger lukter man tidligere likte. For noen kan det også hjelpe å spise matvarer med sterk lukt. Om lukten plager deg mest, kan du spise mat som er kald eller romtemperert, eller mat som ikke trenger å varmes opp. Man kan og slippe litt av lukten om man drikker med sugerør.
Dette kan du gjøre
Unngå mat som du ikke lenger liker smaken eller lukten av, men sjekk av og til om dette har endret seg. Velg gjerne mat med forskjellig farge og tekstur, og velg friske grønnsaker og frukt fremfor hermetiske varianter.
Skyll munnen med vann før du spiser.
Om maten er smakløs, kan du tilsette mer smak. Prøv å tilsette hvitløk, sitronjuice, sukker, eddik, marinader, soyasaus, teriyakisaus, ketchup, sennep, urter eller krydder. Du kan også legge til baconbiter, paprikabiter, løkbiter, nøtter eller ost – særlig ost med mye smak.
For søtt, salt, eller bittert
Dersom maten smaker for salt og bittert, kan du prøve å tilsette sukker, honning, kanel, rosiner, eller dadler. Om maten er for søt, kan du tilsette sitronjuice, salt, yoghurt naturell, eller ekstra melk.
Er maten for salt, kan du lage mat uten å tilsette salt eller krydder med salt i. Du kan også tilsette litt sukker.
Bitter eller metallisk smak i munnen er særlig forbundet med kjøtt eller annen proteinrik mat. Du kan forsøke å bytte ut kjøtt med kylling, fisk, kalkun, peanøttsmør, bønner, linser, tofu, egg eller ost.
Prøv å bruk bestikk og fat av plast eller papp – ikke metall. Dersom du sliter med smaken i munnen etter måltidene, kan du pusse tennene like etter at du har spist, eller tygge sukkerfrie pastiller eller tyggegummi.
Sår i munnen
Dersom du har sår eller infeksjon i munnen, bør du unngå sterk mat, mat med mye syre og veldig varm mat eller drikke.
- Hannon M, Shaw A, Connolly M, Davies A. Taste disturbance in patients with advanced cancer: a scoping review of clinical features and complications. Support Care Cancer 2023. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Kreftforeningen: Problemer med å spise kreftforeningen.no
- Mayo Clinic: Eating during cancer treatment: Tips to make food tastier www.mayoclinic.org
- American Cancer Society: Taste and smell changes www.cancer.org
- Cancer Research UK: Tips for diet problems www.cancerresearchuk.org