Informasjon

Smaksforandringer ved kreftsykdom

Mange kreftpasienter opplever smaksforandringer, og mange opplever at "ingenting smaker som før".

Cellegift og strålebehandling påvirker

Forandret smak i forbindelse med cellegiftbehandling varer vanligvis fra et par dager til flere uker etter avsluttet kur. I forbindelse med strålebehandling kan smaksforandringene vare hele behandlingsperioden og i flere måneder etter at behandlingen er avsluttet.

Smaksforandringer er individuelt betinget

Ved normal smak skiller vi mellom surt, søtt, salt og bittert. Under behandling og på grunn av selve sykdommen kan smakssansen og evnen til å oppfatte smak bli forandret. Forandringene er avhengig av flere faktorer, blant annet i hvilken grad behandlingen har påvirket eller skadet smaksløkene og spyttkjertlene i munnen. Derfor kan noen pasienter oppleve at de trenger noe mer søtt for at det skal smake søtt, mens andre uansett mengde ikke opplever at det blir søtt nok. Endel pasienter sier de trenger mye mer av både surt og søtt for at mat og drikke skal smake. Andre klager over en bitter eller metallisk smak når de spiser rødt kjøtt.

Cellegift, strålebehandling og endel medisiner kan gi smaksforandringer. Spesielt de som får strålebehandling kan oppleve dette også flere uker etter at behandlingen er slutt, og noen enda lenger.

Aversjon mot enkelte matvarer

Smaksforandringer kan også gi aversjon mot enkelte matvarer, som for eksempel poteter og kaffe. Opplevelsen av dette er svært individuell og som regel forbigående.

Prøv å unngå de matvarer du ikke har lyst på eller som gir deg ubehag. Finn erstatninger: drikk for eksempel te istedenfor kaffe og spis ris fremfor poteter. Bytt ut rødt kjøtt med andre proteinrike råvarer som fisk, skalldyr, kylling, kalkun, egg, melk, ost, bønner, erter og nøtter.

Du kan bruke bacon, skinke eller løk for å tilføre grønnsakene mer smak. Manges erfaring er også at all mat smaker best i romtemperatur.

"Smaken er borte!"

Strålebehandling mot munnhulen kan føre til at smaken forsvinner helt. Pasienter som har fått slik behandling, forteller at å spise føles som å tygge bomull eller sagmugg.

Hvis luktesansen i tillegg er tapt eller svak, kan det være vanskelig å få lyst på mat.

Fargeglad mat kan allikevel bedre noe på dette. Likeså en innbydende presentasjon av maten og servering i små porsjoner. Er luktesansen intakt, kan du prioritere mat som lukter godt.

Marinade og krydder

Du kan også prøve å marinere kjøttet for å få en annen smak. Prøv deg frem med eksempelvis fruktjuice, vin, olje/eddik-dressing, chutney, soyasaus, HP-saus eller worcestersaus.

Eksperimenter med krydder og prøv sorter du vanligvis ikke bruker. Rosmarin, oregano, hvitløk, ingefær og basilikum er noen muligheter. Det er spennende å prøve seg frem litt, men vær forsiktig med krydder hvis du er sår i munn og svelg! Og er smaksopplevelsen svekket, så bruk luktesansen til å tenke deg hvordan maten smaker.

Råd ved smaksforandringer

  • Velg de matvarer du har lyst på og som ikke gir deg ubehag
  • Hvis du ikke har lyst på rødt kjøtt, prøv andre proteinrike matvarer som fisk, skalldyr, kylling, kalkun, egg, melk, ost, bønner, erter og nøtter
  • Bruk marinader
  • Bruk urter og krydder, gjerne typer du vanligvis ikke bruker
  • Bruk bacon, skinke eller løk for å tilføre grønnsaker mer smak
  • Velg fargerike matvarer og mat som lukter godt
  • Server maten i romtemperatur

Marinering

Lammefilet, 600 gram

Marinade:
1 dl olivenolje
1 fedd hvitløk, knust
1 ts pepper
1 ss sitronsaft
1 ts rosmarin
1 ts salt

Bland sammen ingrediensene til marinaden.
Hell den over i en plastpose. Legg lammefileten i posen og brett posen rundt fileten.
La dette ligge i kjøleskap til neste dag.
Ta fileten ut av posen og tørk den forsiktig. Lammefileten kan helstekes i panne (brunes 2-3 minutter på hver side i varm panne, etterstekes over svak varme 7-10 minutter) eller i stekeovn (180 o C i 30-40 minutter).

Steketid og varme avhenger av hvor gjennomstekt kjøttet ønskes. Serveres med poteter og grønnsaker. Fileten kan også deles opp i biter og brukes i gryteretter.

Omelett med ost og kalkunkjøtt

(1 porsjon)
2 egg
2 ss melk
salt
100 g kalkunkjøtt
osteskiver

Egg, melk og salt piskes sammen og helles over i en panne. Kalkunkjøttet strimles og tilsettes omeletten. Til slutt dekkes omeletten med osteskiver og brettes dobbel. Anrettes på tallerken. Serveres med ferskt brød.

Vil du vite mer?

Kilder

Sentrale kilder og kvalitetsvurdering

Kreftforeningen.