Matforgiftning: Symptomer
Matbåren sykdom kan presentere seg på ulike måter og spenner fra mild sykdom som går over av seg selv, til alvorlig sykdom som krever sykehusinnleggelse. Ingen av symptomene på matbåren sykdom er spesifikke, men kombinasjonen av hvilke symptomer som foreligger og hvor raskt tilstanden har utviklet seg, kan gi viktige hint om underliggende årsak.
Symptomene kommer ved toksinutløst sykdom akutt og bare noen få timer etter inntak av mat som er bedervet av giftstoffer fra bakterier. Typiske symptomer er kvalme, oppkast, magesmerter, diaré, hodepine og noen ganger feber. Symptommønsteret kan variere noe med hva du har fått i deg. Unntaksvis forekommer også slimet og blodig avføring. Tilstanden kan ramme en person eller en gruppe personer som har spist det samme.
Jo lengre tid som går fra inntak av bedervet mat til symptomene kommer, jo høyere er sannsynligheten for at tilstanden skyldes en bakterieinfeksjon. Diaré som kommer innen 24 timer etter matinntaket, skyldes oftest bakteriene C. perfringens eller B. cereus. Diaré som kommer i løpet av 24 til 48 timer, er oftest forårsaket av Campylobacter jejuni eller Salmonella. Matbårne infeksjoner som gir feber, skyldes oftest Vibrio cholerae, Shigella og C. jejuni.
Toksiner fra E. coli, C. perfringens og virus produserer store mengder væske og gir typisk vandig diaré. Blodig diaré + magesmerter tyder på inflammatorisk tarmsykdom eller en infeksjon som rammer tykktarmen (C. jejuni, Salmonella enteritidis, enteroinvasive E. coli).
Vil du vite mer
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Matforgiftninger . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor
- Gamarra RM. Food poisoning. Medscape, last updated June 26, 2015.
- Folkehelseinstituttet. Hva kan smitte gjennom mat og vann? Sist oppdatert 05.09.2018. fhi.no
- American Medical Association, American Nurses Association/American Nurses Foundation, Centers for Disease Control and Prevention, et al. Diagnosis and management of foodborne illnesses: a primer for physicians and other health care professionals. MMWR Recomm Rep 2004; 53: 1-33. PubMed
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Preliminary FoodNet data on the incidence of infections with pathogens transmitted commonly through food: 10 states, United States, 2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2007; 56: 336-9. PubMed
- Logan NA. Bacillus and relatives in foodborne illness. J Appl Microbiol. 2012 Mar. 112(3):417-29.
- Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR. Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician. 2015;92(5):358-365. PubMed