Hva er dårlig ånde?
Dårlig ånde, halitose, er ubehagelig smak i munnen og ubehagelig lukt fra munnen. De fleste av oss vil i perioder kunne oppleve dårlig ånde. Dårlig ånde om morgenen er svært vanlig og forsvinner raskt etter frokost og tannpuss.
Noen mennesker bekymrer seg altfor mye om ånden sin, selv om de har lite eller ingen lukt, mens andre med dårlig ånde ikke vet om det.
Vedvarende og mer plagsom dårlig ånde er ikke sjelden. Opptil halvparten av personer som blir spurt om dårlig ånde, kan fortelle at de plages i perioder. Men noen plages hver dag, og de kan oppleve dette som en stor belastning i sosiale sammenhenger.
Dårlig ånde, årsaker
Det finnes mange forskjellige årsaker til dårlig ånde, men oftest skyldes det forhold i munnhulen. I munnslimhinnen er det en rikholdig sammensetning av bakterier som har viktige funksjoner, blant annet ved å beskytte mot oppvekst av sykdomsskapende bakterier. Bakteriefloraen bidrar også til nedbrytning av døde celler, og til nedbrytning av matrester som ligger i lommer og furer på slimhinnen eller mellom tennene. Når organisk materiale brytes ned, kan det dannes svovelholdige gasser, og det er disse gassene som er den dominerende årsaken til dårlig ånde.
Ved mangelfull rengjøring mellom tennene, eller ved sykdommer i tannkjøttet, dannes rikelig med illeluktende svovelforbindelser. Det samme gjelder dersom partikler blir liggende i furene på bakre deler av tungen.
Visse typer mat som løk, hvitløk og krydder kan medføre dårlig ånde. Etter å ha spist slik mat, kommer luktstoffer over i blodstrømmen, fraktes til lungene og pustes ut. Et svært melkerikt kosthold eller inntak av spesielt feit mat kan gi dårlig ånde.
Spytt bidrar til å rense munnen og fjerne partikler som kan forårsake dårlig lukt. Sterkt svekket spyttproduksjon (Sjøgrens sykdom) kan av den grunn medføre dårlig ånde. Tørr munn inntrer naturlig under søvn og fører til morgenånde, noe som forverres hvis du sover med munnen åpen. Kronisk tørr munn kan også skyldes et problem med spyttkjertlene.
Det er en generell erfaring at personer som røker, lettere får dårlig ånde. Det finnes også noen sykdommer utenfor munnhulen som kan føre til dårlig lukt av ånden. Det gjelder for eksempel ved nyresvikt og ved bruk av medisiner som fører til tørr munn. Det kan også være et problem ved ekstrem slanking eller underernæring, ved for høyt blodsukker hos personer med diabetes, eller ved halsbetennelser.
Dårlig ånde, behandling
Det viktigste tiltaket er god munnhygiene og behandling av eventuelle underliggende sykdommer. Dersom dette ikke er tilstrekkelig, kan medisiner i form av munnskyllevann eller sugetabletter være til stor nytte.
Munnhygiene
God munnhygiene betyr regelmessig tannpuss, regelmessig bruk av tanntråd og/eller tannstikker, og jevnlig oppfølging hos tannlege. Puss tennene etter at du har spist, ha gjerne en tannkost på jobben. Tannkrem har antibakterielle egenskaper og er vist å redusere dårlig ånde. Bruk fluorholdig tannkrem. Skift tannbørste oftere, for eksempel hver tredje til fjerde måned.
Det er vist at skraping eller børsting av tungen ytterligere kan bidra til å fjerne partikler som danner svovelgasser. Noen bruker tannbørsten, men studier tyder på at en egen skrape gir bedre resultater. Ved tungeskraping er det viktig å komme til langt bak på tunga. Dette kan være ubehagelig og framkalle brekning, men de fleste overvinner dette ganske raskt. Det er også et poeng at skrapingen skal være relativt lett, og ikke framkalle irritasjon eller rifter i vevet. Etter skraping anbefales skylling/gurgling med vann.
Regelmessige måltider kan hjelpe. Lang tid mellom måltider fører til økt dannelse av luktstoffene. Det hjelper også å skylle/gurgle munnhulen. Studier viser at dårlig ånde fjernes i minst 15 minutter etter skylling med vann. Tyggegummi kan også ha en liten effekt, men den er vanligvis svært kortvarig.
Juster kostholdet. Unngå mat som erfaringsmessig gir dårlig ånde. Høyt inntak av sukkerholdig mat er også forbundet med dårlig ånde.
Unngå tørr munn. Drikk rikelig med vann, vær forsiktig med kaffe, brus eller alkohol som kan føre til tørrere munn.
Medisiner
Behandling med legemidler kan ha en god effekt. Flere ulike antiseptiske midler er vist å redusere dannelsen av svovelgassser i munnhulen betydelig. Mest forskning har det vært rundt stoffene klorheksidin, zink, triklosan og cetylpyridin. Det som peker seg ut som det beste alternativet, er en blanding med lave doser av klorheksidin og zink, som finnes i produktet SB12. Forskningen som ligger til grunn for denne anbefalingen, er utført ved universitetet i Oslo. Alternativ er ulike preparater som inneholder zink, i form av skyllemiddel eller som sugetabletter. Medisinene fås på apotek uten resept fra lege.