Informasjon

Akutt senebetennelse i leggen

Det mest typiske tegnet på en senebetennelse er at det oppstår smerter i muskelen og dens sene som følge av en overbelastning. Idrettsutøvere, og særlig løpere, er ofte rammet av senebetennelser i leggen.

Hva er senebetennelser i leggen?

Sener i ankel, fot og legg

En muskel består av en muskeldel og en senedel. Senen er den smale delen av muskelen. I leggen befinner muskeldelen seg i øvre del av leggen. Den går over i sener som starter i nedre del av leggen (der leggen smalner) og går ut i foten.

Ulike sene- eller seneskjedebetennelser kan oppstå i leggen. Totalt er det elleve muskler i leggen der senen passerer ankelen på sin vei ut i foten. Avhengig av hvilken muskel og sene som er overbelastet, kan det oppstå senebetennelse på forsiden av leggen, på yttersiden og på baksiden. Mest kjent er akutt senebetennelse i hælsenen, akillessenen. En senebetennelse er en irritasjon først og fremst av vevet rundt senen og kalles på fagspråket en inflammasjon. Slike betennelser skyldes en irritasjon i og rundt senen på grunn av overbelastning. Det foreligger aldri infeksjon med bakterier eller virus.

Det mest typiske tegn på en senebetennelse er at det oppstår smerter i muskelen og dens sene som følge av en eller annen overbelastning. Smerten forverres når du bruker denne muskelen/senen.

Senebetennelser i leggen er ikke uvanlige. Blant dem som hyppigst får slike senebetennelser, er idrettsutøvere og da særlig løpere.

Diagnosen

Diagnosen er vanligvis lett å stille, selv om det ikke alltid er så liketil å si eksakt hvilken sene som er betent. Vanligvis oppstår betennelsen som følge av altfor intens og langvarig trening, løping eller gåing på hardt underlag (asfalt, betong), bruk av fottøy (løpssko) som gir for dårlig støtabsorpsjon.

For å kunne identifisere hvilken sene som er betent, utfører legen såkalte "isometriske tester". Smertene provoseres frem ved at legen ber deg bevege ankelen opp og ned, innover og utover, samtidig som legen "holder igjen" foten. Avhengig av hvilken sene som er betent, vil en eller flere av disse bevegelsene utløse smerter.

Andre undersøkelser er vanligvis ikke påkrevd.

Behandling

Viktigst er det at du stanser den aktiviteten som har forårsaket plagene, og at du tar det med ro i en uke eller to. Legen vil som regel gi deg en betennelsesdempende medisin (NSAID) som også virker smertestillende. Dersom du er idrettsutøver, er det viktig at du ikke stopper å trene, men fortsetter med alternativ trening. Det innebærer at du trener med aktiviteter som ikke utløser smerter fra leggen.

Ved akutt akillessenebetennelse vil det lette plagene om du bygger opp noen millimeter med innleggssåle under hælen.

Prognose

Med tidlig avlastning og riktig behandling blir du vanligvis bra i løpet av en uke eller to. Tilstanden kan imidlertid bli kronisk dersom du fortsetter belastningen på tross av smertene. Tilbakefall er vanlig dersom du ikke justerer treningen din, eventuelt skaffer deg bedre treningssko, eventuelt fortsetter å løpe eller gå på hardt underlag.

Vil du vite mer?