Informasjon

Herpangina, halsbetennelse

Herpangina er en akutt feberinfeksjon som oftest forekommer hos barn. Typiske symptomer er små blemmer eller sår i bakre del av svelget.

Hva er herpangina?

Herpangina er en akutt febersykdom ledsaget av små blemmer eller sår på bakre svelgvegg. Herpangina er en av mange måter en infeksjon forårsaket av enterovirus viser seg på. Foruten halsplagene kan infeksjonen også gi utslett på kroppen. Helt unntaksvis kan herpangina føre til virusinfeksjon i hjernehinnene og i hjernen.

I andre land har man funnet at herpangina opptrer hyppigst om sommeren og er vanligst blant barn i alderen tre til ti år, men tilstanden kan også forekomme blant nyfødte, hos ungdommer og unge voksne. Slike enterovirale infeksjoner opptrer over hele verden.

Årsak

Herpangina er en halsinfeksjon forårsaket av ulike typer enterovirus. De vanligste virustypene er ulike former for coxsackivirus.

Herpangina er en meget smittsom sykdom. Virus som forårsaker herpangina, sprer seg via hendene (fra endetarm til munn) eller via luftveiene. Inkubasjonstiden er vanligvis tre til fem dager. Etter at de åpenbare symptomene er over, kan en ikke-symptomgivende tarminfeksjon vedvare en tid i magetarmkanalen.

Diagnosen

Herpangina er en øvre luftveisinfeksjon med karakteristiske slimhinneforandringer i bakre del av svelget, først og fremst hos barn. Cirka halvparten av alle enterovirale infeksjoner er uten symptomer. Sykdomsmønsteret kan variere, avhengig av hvilken undertype av virus som er skyld i infeksjonen.

Alle enterovirale infeksjoner kan forårsake feber, som ofte er det første symptomet. Pasienten kan føle seg slapp, ha sår hals og ubehag ved svelging. Hos noen oppstår utslett i slimhinnen i bakre del av svelget noen timer til et døgn senere. Eldre barn kan fortelle om hodepine og ryggsmerter. Noen taper matlysten, føler seg kvalme og har magesmerter. Et ikke-kløende utslett av varierende utseende (avhengig av undertype) kan oppstå. Det skaller ikke av i ettertid.

Slimhinneforandringene i halsen kan finnes på fremre ganeseil, den bløte gane, drøvelen, mandlene og bakre svelgvegg - hos noen finnes de også på tungen. Slimhinnen i ikke-involverte deler av svelget ser normal ut. Der det foreligger forandringer, starter disse som små røde flekker som etter hvert hever seg litt over slimhinnen. De blir små væskefylte blemmer (vesikler), sprekker opp sentralt og har da en rød ring rundt seg (halo). Disse flekkene er typisk to til fire mm i diameter, og totalt kan det ses cirka to til tolv flekker. Lymfeknutene som kjennes på utsiden av halsen, hovner ofte opp som følge av infeksjon i svelget.

Ingen andre undersøkelser er nødvendige.

Behandling

Herpangina er en selvbegrensende sykdom, og ingen spesifikk behandling er påkrevd. Rikelig væskeinntak er fornuftig. Ved plagsom feber og kroppssymptomer kan et febernedsettende middel (paracetamol) lindre plagene.

Prognose

Herpangina er en mild sykdom som går over av seg selv. Forandringene i halsen går vanligvis tilbake i løpet av tre til fem dager. Komplikasjoner er svært sjeldne. Prognosen er med andre ord utmerket.

Vil du vite mer?