Hva er oftalmologi?

Øyet kan sammenlignes med et kamera, med hornhinnen og linsen foran tilsvarer objektivet, pupillen tilsvarer blenderåpningen på kameraet, glasslegemet i midten tilsvarer kamerahuset, og netthinnen baktil på øyets innside tilsvarer den fotografiske filmen.
Oftalmologi er en medisinsk spesialitet som befatter seg med sykdomstegn og sykdommer i øyet - øyelokkene, tårekjertlene, tåregangene, hornhinnen, regnbuehinnen, øyets linse, glasslegemet, netthinnen, synsnerven. Sykdommer kan være betennelser, nedsatt syn, høyt trykk, svulster, sirkulasjonsforstyrrelser.
Øyeleger, oftalmologer, har ekspertise i øyesykdommer. En god del øyeleger driver privat praksis, men de fleste jobber i sykehus. Utredning og behandling av øyelidelser foregår derfor enten i privatpraksis eller ved sykehusenes poliklinikker.
Øyeundersøkelsen
Utredning av plager fra øynene består i klargjøring av sykehistorie, undersøkelse av synet og øynene, laboratorieundersøkelser og bildediagnostikk.
Sykehistorien
Sykehistorien får øyelegen rede på gjennom å intervjue deg. Innholdet i samtalen bestemmes selvfølgelig av dine aktuelle plager. Det overordnede målet for legen er å få en klar fremstilling av symptomenes art og hvordan de har utviklet seg over tid. Fremtredende symptomer kan være smerte, røde øyne, tåreflod, nedsatt syn, skjeling, dobbeltsyn.
Legen vil i løpet av samtalen spørre deg ut om:
- Når plagene startet?
- Hva de består i?
- Hvordan de har utviklet seg?
- Hva forverrer?
- Hva lindrer?
- Hvordan er formen din?
- Tidligere sykdommer?
- Har du prøvd medisiner og hvordan har disse virket?
- Hvordan fungerer du på skolen/jobben og i det daglige?
- Eventuelle andre mer detaljerte spørsmål knyttet til dine plager.
Tenk gjennom disse spørsmålene før du møter legen. Det kan gjøre det lettere for deg å svare på spørsmål, og du kan gi mer nøyaktige opplysninger. Det vil i sin tur bidra til at legen lettere finner fram til riktig diagnose og behandling.
Øyeundersøkelsen

Øyeundersøkelsen er spesiell. Synsundersøkelsen er sentral. Ved hjelp av spesialutstyr undersøkes dessuten
- Ytre øyet
- Fremre del av øyet (spaltelampe)
- Netthinnen (oftalmoskop)
- Øyetrykket, tonometri. Undersøkes med tonometer eller applanasjonstonometer
- Synsfeltet bedømmes (perimetri)
Etter behov undersøkes også øvrige deler av kroppen.
Laboratorieundersøkelser
Vanligvis er blodprøver av mindre interesse ved utredning av sykdom i øyet.
Bildediagnostikk
Øyelegen bruker en rekke teknikker for å fotografere og skanne de ulike delene av øyet. Ved noen tilstander kan bildediagnostikk være viktig som røntgen, ultralyd, CT og MR.