Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Koffeininnholdet i ulike drikker

Det er beskrevet bruk av koffeinholdig te allerede for nesten 5000 år siden, mens kaffen først ble tatt i bruk av araberne for ca. 1000 år siden. Du finner koffein i en rekke vekster som kaffe, te og kakaoplanter.

Annonse

Som regel inneholder én desiliter filter- eller kokekaffe rundt 40 mg koffein. Espresso inneholder mer enn fem ganger så mye. Derfor serveres Espresso kun i små kopper à ca. 0,4 desiliter. Typen kaffebønner som benyttes, påvirker også innholdet av koffein i brygget. 

Andre koffeinholdige drikker inneholder mindre mengder koffein; energidrikker opptil 32 ml per dl, svart te ca. 22 mg/dl, koladrikker omtrent 10 mg/dl. Mørk sjokolade har 90 mg koffein per 100 g og lys sjokolade 19 mg per 100 g. Vi møter med dette stoffet også i adre drikker og matvarer. 

  1. Folkehelseinstituttet. Fakta om koffein og koffeinholdige drikker. Sist oppdatert 12.01.2022. www.fhi.no
  2. Sengpiel V, Elind E, Bacelis J, et al. Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with birth weight but not with gestational length: results from a large prospective observational cohort study. BMC Medicine 2013. doi:10.1186/1741-7015-11-42 DOI
  3. Rusopplysningen. Koffein. Siden besøkt 28.07.2022. rusopplysningen.no
  4. Babić Leko M, Gunjača I, Pleić N, Zemunik T. Environmental Factors Affecting Thyroid-Stimulating Hormone and Thyroid Hormone Levels. Int J Mol Sci. 2021 Jun 17;22(12):6521. doi: 10.3390/ijms22126521. PMID: 34204586 PubMed
Annonse
Annonse