Koffeininnholdet i ulike drikker
Det er beskrevet bruk av koffeinholdig te allerede for nesten 5000 år siden, mens kaffen først ble tatt i bruk av araberne for ca. 1000 år siden. Du finner koffein i en rekke vekster som kaffe, te og kakaoplanter.
Som regel inneholder én desiliter filter- eller kokekaffe rundt 40 mg koffein. Espresso inneholder mer enn fem ganger så mye. Derfor serveres Espresso kun i små kopper à ca. 0,4 desiliter. Typen kaffebønner som benyttes, påvirker også innholdet av koffein i brygget.
Andre koffeinholdige drikker inneholder mindre mengder koffein; energidrikker opptil 32 ml per dl, svart te ca. 22 mg/dl, koladrikker omtrent 10 mg/dl. Mørk sjokolade har 90 mg koffein per 100 g og lys sjokolade 19 mg per 100 g. Vi møter med dette stoffet også i adre drikker og matvarer.
- Folkehelseinstituttet. Fakta om koffein og koffeinholdige drikker. Sist oppdatert 12.01.2022. www.fhi.no
- Sengpiel V, Elind E, Bacelis J, et al. Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with birth weight but not with gestational length: results from a large prospective observational cohort study. BMC Medicine 2013. doi:10.1186/1741-7015-11-42 DOI
- Rusopplysningen. Koffein. Siden besøkt 28.07.2022. rusopplysningen.no
- Babić Leko M, Gunjača I, Pleić N, Zemunik T. Environmental Factors Affecting Thyroid-Stimulating Hormone and Thyroid Hormone Levels. Int J Mol Sci. 2021 Jun 17;22(12):6521. doi: 10.3390/ijms22126521. PMID: 34204586 PubMed