Nyhetsartikkel

Både røykere og tidligere røykere reduserer risikoen for lungekreft med trening

Bedre kondisjon kan redusere risikoen for lungekreft både for de som røyker og de som har vært røykere.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en studie publisert i American Journal of Preventive Medicine i september 20191 og som er omtalt i Reuters Health2.

Nesten 2300 menn var inkludert i studien: 1600 som tidligere hadde røykt, og 1377 som var røykere da studien pågikk. 

Forskerne skulle måle deltagernes kardiorespiratoriske kondisjon. Det vil si hvor lett musklene får oksygen ved fysisk anstrengelse. Deltagerne skulle løpe på tredemølle for å måle dette, og det ble gjort tredemølletester underveis i studien.

Reuters skriver at forskerne vurderte så treningskapasitet ved bruk av standardmålingen metabolsk ekvivalent (MET). Dette er en målenhet som sier noe om hvor mye energi kroppen bruker under fysisk aktivitet, målt opp mot hviletilstand.

Moderat fysisk aktivitet er definert som aktivitet som krever tre til seks ganger så mye energi som energibehovet i hvile, det vil si 3 – 6 MET.3

Fordel med trening

I den aktuelle studien ble deltagerne i snitt fulgt opp i nesten 12 år. I løpet av denne perioden fikk 99 deltagere diagnosen lungekreft og 79 av disse døde av kreft.

For deltagerne som hadde røykt tidligere, viste resultatene følgende: Hver 1-MET økning under tredemølletestene var forbundet med 13 prosent lavere risiko for å utvikle lungekreft. Moderate til høye nivåer av kardiorespiratorisk kondisjon var forbundet med 51 til 77 prosent lavere risiko for å utvikle lungekreft. 

Men også deltagerne som røykte under studietiden, hadde fordel av treningen: Hver 1-MET økning under tredemølletestene var forbundet med 18 prosent lavere risiko for å dø av kreft. Mens moderat til høye nivåer av kardiorespiratorisk kondisjon var forbundet med 84 - 85 prosent lavere risiko for å dø av kreft i denne deltagergruppen.

Kondisjon gir bedre overlevelse

- Både tidligere og nåværende røykere kan redusere risikoen for å utvikle og dø av lungekreft betydelig ved å oppnå høyere kardiorespiratorisk kondisjon, sier hovedforfatteren bak studien, Baruch Vainshelboim, til Reuters Health.  

Han sier at aerob trening med moderat til kraftig intensitet som gange, jogging, løping, eller sykling i 20 til 30 minutter tre til fem ganger i uken kan forbedre kondisjonen. 

Reuters skriver at tobakk er den viktigste risikofaktoren for å utvikle og dø av lungekreft, og foreligger som risikofaktor ved opptil 90 prosent av diagnosene og mer enn 80 prosent av dødsfallene.

Bedre kondisjon kan ifølge studien forhindre 11 prosent av lungekrefttilfellene hos tidligere røykere og omtrent 22 prosent av kreftdødsfall hos nåværende røykere som utvikler lungekreft.

Studien kan ikke bevise at aerob kondisjon direkte kan redusere sjansen for å utvikle eller dø av lungekreft.

 

Kilder

Referanser

  1. Vainshelboim B, Lima R, et.al. Cardiorespiratory Fitness, Lung Cancer Incidence, and Cancer Mortality in Male Smokers. American Journal of Preventive Medicine 2019. doi.org
  2. https://www.reuters.com/article/us-health-smokers-fitness/current-and-ex-smokers-may-lower-lung-cancer-risk-with-exercise-idUSKBN1WX2IS
  3. Anderssen S, Strømme S. Fysisk aktivitet og helse – anbefalinger. Tidsskr Nor Lægeforen 2001. tidsskriftet.no