Nyhetsartikkel

Skiløpere som går Vasaloppet, rammes sjeldnere av kreft

Skiløpere som går Vasaloppet, har 30 prosent mindre risiko for å rammes av vanlige kreftformer enn andre.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en svensk studie fra Uppsala universitet som nylig er publisert i tidsskiftet European Journal of Cancer. Forskerne har inkludert nær 200 000 skiløpere som har gått Vasaloppet, og undersøkt utøvernes risiko for å utvikle kreft sammenlignet med andre personer av samme kjønn, alder og bosted.

Skiløperne og kontrollgruppen ble fulgt opp i en periode på 20 år.

Resultatene viste at skiløperne har langt mindre risiko enn normalbefolkningen for å rammes av krefttyper som tykktarmkreft, nyrekreft, livmorhalskreft, kreft i galleblæra, bukspyttkjertel og strupen, lungekreft og kreft i øre-nese-halsområdet. Mens for hudkreft et bildet et helt annet: skiløperne har 40 prosent høyere risiko enn andre for å rammes av denne kreftformen.

Ulf Hållmarker er en av forskerne bak studien, og sier til NHI.no at det er flere faktorer som spiller inn og som er årsaken til dette. At skiløpere gjerne ikke røyker, har stor betydning. Den fysiske aktiviteten i seg selv har betydning, mens han tror kostholdet betyr mindre i denne sammenhengen.

Les også: Kan man trene for mye?

Mer hudkreft

- Hvis det er den fysiske aktiviteten som er avgjørende - på hvilken måte er trening positivt i forhold til kreft?

- Mekanismene kan jeg bare spekulere i, men det kan være fordi fysisk aktivitet gir økt tarmperistaltikk (den bevegelsen tarmen gjør for å føre mat nedover og ut - hører til det autonome nervesystemet) og raskere passasje av mat gjennom tarmen. En del er også koblet til lavere vekt, mindre er koblet til kroppsfett. Men for en del kreftformer er det en livsstil bestående av mindre røyking som er viktigst, sier Hållmarker.

Men studien viser altså også at risikoen for hudkreft øker betraktelig blant skiløperne i forhold til resten av befolkningen.

Årsaken til dette, kan trolig forklares med økt eksponering for sol og vind som passer med en aktiv livsstil.

Les også: Mirakelkur for kropp og sinn

Større effekt enn forventet

- Er det grunn til å tro at godt trente mennesker overlever kreft i større grad - og i så fall hvorfor?

- Dette er mitt kommende studieområde, men min hypotese er at prognosene er bedre for fysisk aktive, sier Hållmarker.

Han forteller at han hadde ventet seg at fysisk aktivitet i større grad skulle gi beskyttelse mot prostata- og brystkreft - de store kreftformene - hvilket ikke var tilfelle.

- Men vi tolker denne manglende effekten med at disse kreftformene oppdages tidlig gjennom mammografi og PSA-test. Derfor slår ikke fysisk aktivitet gjennom.

Når det er sagt: Det faktum at "Vasalopplivsstilen"gir en 30 prosent lavere risiko for de overnevnte kreftformene, er ifølge Hållmarker større enn forskerne trodde før studien startet.

Les oså: Trening kan redusere brystkreftrisiko

Kilder

Referanser

  1. Hållmarker U, James S et.al. Cancer incidence in participants in a long-distance ski race (Vasaloppet, Sweden) compared to the background population. Eur J Canser 2015. DOI:10.1016/j.ejca.2014.12.009 DOI