Informasjon

HPV-vaksine

HPV-vaksine anbefales for å beskytte mot kreft i livmorhalsen og ytre kjønnsorganer hos kvinner, mot kreft i munn, svelg og analt hos begge kjønn, og mot kreft i penis hos menn. Vaksinen inngår i barnevaksinasjonsprogrammet og gis fra høsten 2018 til begge kjønn.

Basert på informasjon fra Folkehelseinstituttet

HPV-infeksjon og livmorhalskreft

Humant papillomavirus (HPV) er en stor gruppe virus som består av om lag 200 ulike typer. Rundt 40 av disse typene smitter gjennom seksuell kontakt. HPV er en så vanlig seksuell overførbar infeksjon at de fleste norske kvinner og menn blir smittet i løpet av livet. De fleste som smittes, vet ikke at de har hatt en infeksjon fordi den vanligvis ikke gir symptomer. Hos ni av ti går infeksjonen over av seg selv.

HPV-infeksjon er den eneste kjente årsak til livmorhalskreft, og type 16 og 18 er ansvarlig for cirka 70 prosent av disse krefttilfellene. Kronisk HPV-infeksjon kan gi alvorlige celleforandringer som igjen kan utvikle seg til kreft. Utviklingen av livmorhalskreft tar lang tid, gjerne 10 til 20 år. Noen typer HPV kan også forårsake godartede svulster som vorter og kjønnsvorter. 90 prosent av alle kjønnsvorter forårsakes av HPV type 6 og 11.

HPV-infeksjon kan også gi kreft i endetarm, i ytre kjønnsorganer (vulva) og vagina hos kvinner, i penis hos menn og i munnhule og svelg.

Neste side