Yoghurt til barn: Probiotika
Hvis barnet ikke drikker melk eller spiser ost, kan yoghurt være en viktig kalsiumkilde.
Det er gjort mange undersøkelser på effekten probiotika har på barn og voksne. Artiklene Gir probiotika friskere barn? og Probiotika kan holde barn friske omtaler to slike studier. Også Barneallergistudien i Trondheim har undersøkt om inntak av probiotika kan forebygge allergi og astma.
Men ifølge Helseetaten i Oslo kommunes brosjyre om barn og yoghurt er det så langt ikke nok dokumentasjon om sikkerheten ved å gi barn mat med probiotika flere ganger daglig over en lengre periode. Derfor anbefales det at produkter tilsatt probiotika ikke bør gis til barn under ett år. For barn i alderen 1-3 år bør yoghurt med probiotika begrenses til ett lite beger per dag.
Det kan også være greit å tenke igjennom hvor mye melk det melkeglade barnet egentlig får: Mengden kumelk og kumelkprodukter bør begrenses til små barn (til maksimalt cirka 5-6 dl per dag, inkludert yoghurt), for at ikke melk skal fortrenge mer jernrike matvarer fra kostholdet.