Informasjon

Utflod under graviditet

Utflod fra skjeden øker under graviditet, noe som i de fleste tilfeller skyldes de hormonelle endringene. Unntaksvis skyldes utfloden tilstander som krever behandling.

Hva er utflod under graviditet?

Utflod under graviditeten innebærer økt utflod fra skjeden i forhold til det som er vanlig, med endret konsistens, farge eller lukt.

Økt utflod under graviditeten kan ha mange årsaker, og typiske trekk vil være forskjellige for de ulike tilstandene:

  • Normale graviditetsforandringer som følge av hormonendringene, gir tykk og hvit utflod uten klumper.
  • Ved soppinfeksjon er utfloden tykk og hvit, men den har i tillegg karakteristiske "cottage cheese"- liknende klumper. Samtidig kløe, brennende følelse og samleiesmerter er vanlige. Skjeden og skjedeåpningen kan være rød og hoven.
  • Bakteriell vaginose gi gråhvit utflod med fiskelukt, men ellers ingen andre plager.
  • Betennelse i skjeden kan skyldes trichomonasinfeksjon, men det er blitt en sjelden årsak. Infeksjonen gir tynn, boblete, blek grønn eller grå utflod. Tilstanden gir kløe i skjede og skjedeåpning, brennende følelse i underlivet, hyppig vannlating og samleiesmerter.

Endringer i utfloden er svært vanlige i løpet av en graviditet.

Årsaker

Den normale forandringen i utflod under graviditeten skyldes at skjeden mottar høyere blodforsyning under graviditeten. Dette gir økt aktivitet i slimhinnen og økende slimproduksjon. Dessuten vokser cellene i slimhinnen og avstøtes i høyere grad. Økt avstøtning og økt væske gir sammen både større mengde og endret konsistens på utfloden.

Diagnostikk

Ofte vil legen kunne stille diagnosen ut fra den gravides beskrivelse av utfloden.

Ved gynekologisk undersøkelse kan legen se om det er betennelsesforandringer i skjeden eller rundt skjedeåpningen, og det kan tas prøver av utfloden dersom legen er usikker på diagnosen.

Behandling

Normal graviditetsutflod skal ikke behandles. Andre årsaker til utflod behandles for å unngå komplikasjoner hos fosteret og minske plagene hos mor. Det finnes mange forskjellige medikamenter som kan brukes, og som også kan benyttes i svangerskapet.

Prognose

Alle de overnevnte infeksjoner kan behandles effektivt med medisiner. Den hormonelt forårsakede økte utfloden i svangerskapet skal ikke behandles, og den normaliseres etter fødselen.

Vil du vite mer?