Informasjon

Sukkerbelastningsprøve i svangerskapet

Sukkerbelastning, glukosebelastning, er en prøve som brukes både under svangerskap og ellers, dersom det er mistanke om diabetes.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hopp til innhold

Hva er sukkerbelastning?

Ved en slik test må du møte fastende til undersøkelsen. Legen vil ta en blodprøve hvor ditt fastende blodsukker måles. Deretter vil du bli bedt om å drikke en bestemt væskemengde, omtrent 2 glass, som er tilsatt 75 g sukker (glukose). Blodsukkeret måles på nytt etter 2 timer. Ved diabetes vil blodsukkeret etter 2 timer være forhøyet.

Sukker i urinen hos gravide

Under graviditet endres nyrenes evne til å håndtere sukker. Utenom svangerskap er det sjelden at det finnes sukker i urinen hos personer som ikke har diabetes. I forløpet av svangerskapet er dette imidlertid ikke sjelden. Når svangerskapet er over, blir forholdene de samme som de var før svangerskapet. Kun i sjeldne tilfeller er sukker i urinen i svangerskap uttrykk for begynnende diabetes.

Når gjør man sukkerbelastning?

Sukkerbelastning anbefales dersom det påvises sukker i to påfølgende morgen-uriner samtidig med at fastende blodsukker ikke er forhøyet. Sukkerbelastning anbefales også som rutineundersøkelse hos gravide hvor det er beregnet at det er økt risiko for diabetes i svangerskapet. Anbefalingene er at sukkerbelastning gjøres i svangerskapsuke 26-28 hos:

  1. Alle gravide som er eldre enn 38 år.
  2. Dersom foreldre eller søsken har diabetes.
  3. Overvektige, definert som BMI større enn 27 ved svangerskapets start.
  4. Ved påvist svangerskapsdiabetes i tidligere svangerskap.
  5. Innvandrere fra Midt-Østen, Afrika eller Asia.

Forberedelser til sukkerbelastning

I minst 2-3 dager forut for undersøkelsen anbefales du å spise rikelig med karbohydrater. Det vil si vanlig kost med for eksempel mye brødmat, poteter, pasta og ris. Du må være fastende fra kvelden før undersøkelsen, og det er viktig at du ikke utsetter deg for større anstrengelser på vei til legekontoret. Under selve undersøkelsen må du sitte eller ligge i ro i de to timene undersøkelsen pågår, og du kan ikke røke.

Ta gjerne med deg lesestoff eller håndarbeid, så går tiden fortere!

Tolkning av resultatet

Sukkerbelastningen gir svar på om du har diabetes, om du er i grenseområdet, eller om sukkeromsetningen i kroppen er helt normal. Dersom du har diabetes, er det viktig å få riktig behandling for dette. Dersom du er i grenseområdet, vil kostveiledning under svangerskapet oftest være tilstrekkelig. Er belastningen normal, kan du fortsette å leve som før uten spesielle hensyn. Dette gjelder også selv om det fortsatt skulle forekomme episoder med sukker i urinen under svangerskapet.

Vil du vite mer?