Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Alkohol og risiko for urinsyregikt blant menn og kvinner

Er sammenhengen mellom alkoholforbruk og risiko for urinsyregikt kjønnsavhengig?

Øl og vin
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

26. sep. 2024

Urinsyregikt er den vanligste formen for inflammatorisk artritt1. Forekomsten av urinsyregikt er kjønnsspesifikk og varierer på tvers av globale regioner, med et forhold mellom menn og kvinner som varierer fra 2:1 til 4: 1 i Europa og Nord-Amerika og et vesentlig høyere forhold på omtrent 8:1 i Asia1.

Annonse

Et vedvarende forhøyet serumuratnivå er hovedfaktoren forbundet med utvikling av gikt. Selv om genetisk disposisjon spiller en viktig rolle, er livsstilsfaktorer også involvert i utviklingen av hyperurikemi og gikt1-2. Spesielt alkoholinntak har vært assosiert med forhøyede serumuratnivåer3 og kan derfor forårsake gikt gjennom hyperurikemi4.

Tidligere studier på alkoholforbruk og nyoppstått urinsyregikt har stort sett inkludert menn eller kombinert begge kjønn, og de kjønnsspesifikke assosiasjonene mellom alkoholforbruk og gikt er lite kjent. Formålet med den aktuelle prospektive kohortstudien publisert i JAMA Network Open var derfor å undersøke forbruket av totalt og spesifikke alkoholiske drikker hos menn og kvinner som utviklet urinsyregikt over en observasjonsperiode på minst 11 år5.

Dataene baserte seg på 401.128 deltakere i UK Biobank som alle var uten urinsyregikt ved oppstart av observasjonsperioden.

Forskerne fant at nåværende drikkere hadde en høyere risiko for urinsyregikt enn de som aldri drikker blant menn (hazard ratio HR, 1,69; 95% KI 1,30-2,18), men ikke blant kvinner (HR, 0,83; 95% KI 0,67-1,03). Blant dagens drikkere var høyere totalt alkoholforbruk assosiert med større risiko for gikt, spesielt blant menn (menn HR, 2,05; kvinner: HR, 1,34). Hos både menn og kvinner var inntak av ulike typer alkohol som vin, øl eller cider og brennevin assosiert med en høyere risiko for gikt. Størst var effekten for øl eller cider per 1 halvliter per dag (menn: HR, 1,60; kvinner: HR, 1,62).

Disse funnene tyder ifølge forfatterne på at spesifikke alkoholholdige drikker er assosiert med en lignende risiko for urinsyregikt hos menn og kvinner, og at alkoholforbruket bør minimeres for å forebygge urinsyregikt uavhengig av kjønn.

  1. Dalbeth N, Gosling AL, Gaffo A, Abhishek A. Gout. Lancet. 2021;397(10287):1843-1855. doi:10.1016/S0140-6736(21)00569-9
  2. Yokose C, McCormick N, Choi HK. Dietary and lifestyle–centered approach in gout care and prevention. Curr Rheumatol Rep. 2021;23(7):51. doi:10.1007/s11926-021-01020-y
  3. Gaffo AL, Roseman JM, Jacobs DR Jr, et al. Serum urate and its relationship with alcoholic beverage intake in men and women: findings from the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) cohort. Ann Rheum Dis. 2010;69(11):1965-1970. doi:10.1136/ard.2010.129429
  4. Choi HK, Atkinson K, Karlson EW, Willett W, Curhan G. Alcohol intake and risk of incident gout in men: a prospective study. Lancet. 2004;363(9417):1277-1281. doi:10.1016/S0140-6736(04)16000-5
  5. Lyu J, Miao M, Wang J, et al. Consumption of Total and Specific Alcoholic Beverages and Long-Term Risk of Gout Among Men and Women. JAMA Netw Open. 2024;7(8):e2430700. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.30700 DOI
Annonse
Annonse