Behandling av multippel matallergi med omalizumab
Matallergi er vanlig og mange reagerer på flere typer mat. Hovedbehandlingen til de med matallergi er å unngå matvarer de reagerer på. Et monoklonalt antistoff har vist lovende effekter.

Terje Johannessen, professor dr. med.
Sist oppdatert:
2. apr. 2024
Det finnes ikke representative data som beskriver forekomst av matallergi i den norske befolkning. Tall fra USA viser at matallergi rammer opptil 8 prosent av barn og 10 prosent av voksne1. En stor andel av disse er allergiske mot flere typer mat2. Å leve med matallergi krever konstant årvåkenhet og har skadelige effekter på ernæring, livskvalitet, personlig økonomi og bruk av helsetjenester3. Gjeldende anbefalinger er å unngå mat som kan utløse allergi, og akuttbehandling dersom utilsiktet eksponering oppstår.
Omalizumab er et monoklonalt antistoff som binder seg til IgE. Det har vist lovende effekter i behandlingen av matallergi i en rekke mindre studier4. Formålet med den aktuelle randomiserte studien publisert i New England Journal of Medicine5 var å undersøke om omalizumab kunne være en effektiv og sikker monoterapi til pasienter med multiple matallergier.
Deltakerne skulle være allergiske mot peanøtter og minst to andre spesifiserte matvarer (cashewnøtter, melk, egg, valnøtter, hvete og hasselnøtter). Inklusjon krevde en reaksjon på matprovokasjon med 100 mg eller mindre med peanøttprotein, og 300 mg eller mindre av to andre matvarer. Pasientene ble randomisert til omalizumab eller placebo gitt subkutant hver 2. til 4. uke i 16 til 20 uker. Etter det ble provokasjonen gjentatt. Det primære utfallsmålet var inntak av peanøttprotein i en enkel dose med 600 mg eller mer uten å utløse symptomer.
Av 462 personer som ble screenet, ble 180 randomisert. 177 av disse var barn eller ungdommer i alderen 1 til 17 år. 79 av de 118 deltakerne som fikk omalizumab (67 prosent), oppnådde det primære utfallsmålet, sammenlignet med 4 av 59 deltakere (7 prosent) som fikk placebo. Resultatene for de sekundære endepunktene var konsistente med det primære endepunktet (cashew 41 vs. 3 prosent; milk 66 vs. 10 prosent; egg 67 vs. 0 prosent). Det var ingen forskjell mellom gruppene når det gjaldt bivirkninger, bortsett fra lokale reaksjoner ved injeksjonsstedet blant de som fikk omalizumab.
Forfatterne konkluderer at hos personer så unge som 1 år med flere matallergier, var behandling med omalizumab i 16 uker bedre enn placebo når det gjaldt å øke reaksjonsterskelen for peanøtter og andre vanlige matallergener.
- Warren C, Nimmagadda SR, Gupta R, Levin M. The epidemiology of food allergy in adults. Ann Allergy Asthma Immunol. 2023;130(3):276-287. doi:10.1016/j.anai.2022.11.026 DOI
- Sindher SB, Hillier C, Anderson B, Long A, Chinthrajah RS. Treatment of food allergy: Oral immunotherapy, biologics, and beyond. Ann Allergy Asthma Immunol. 2023;131(1):29-36. doi:10.1016/j.anai.2023.04.023 DOI
- Gupta RS, Warren CM, Smith BM, et al. The Public Health Impact of Parent-Reported Childhood Food Allergies in the United States. Pediatrics. 2018:142(6):e20181235. Pediatrics. 2019;143(3):e20183835. doi:10.1542/peds.2018-3835 DOI
- Dantzer JA, Kim EH, Chinthrajah RS, Wood RA. Treatment for food allergy: Current status and unmet needs. J Allergy Clin Immunol. 2023;151(1):1-14. doi:10.1016/j.jaci.2022.08.008 DOI
- Wood RA, Togias A, Sicherer SH, et al. Omalizumab for the Treatment of Multiple Food Allergies. N Engl J Med. 2024;390(10):889-899. doi:10.1056/NEJMoa2312382 DOI