Beskytter olivenolje mot demens?
Fører langvarig inntak av olivenolje til redusert risiko for demensrelatert død? En studie fra USA har sett på dette.

Terje Johannessen, professor dr. med.
Sist oppdatert:
27. aug. 2024
En tredjedel av eldre voksne dør med Alzheimers sykdom eller annen type demens1. Mens dødsfall fra sykdommer som slag og hjertesykdom har gått ned de siste 20 årene, har aldersstandardiserte demensdødelighetsrater steget2.
Middelhavsdietten har vist seg å ha flere gunstige helseeffekter, blant annet på kardiovaskulære utfall3. Det er også funn som tyder på at dette kostholdsmønsteret har en gunstig effekt på kognitiv helse4. Olivenolje er en viktig ingrediens i Middelhavsdietten og antas å ha anti-inflammatoriske og nevrobeskyttende effekter på grunn av dets høye innhold av enumettede fettsyrer og andre forbindelser med antioksidantegenskaper som vitamin E og polyfenoler5.
Siden de fleste studier av olivenoljes helseeffekter er utført i Middelhavsland, var formålet med den aktuelle prospektive kohortstudien publisert i JAMA Network, å undersøke om en slik effekt også var tilstede i USA6.
Inntaket av olivenolje ble undersøkt hvert fjerde år ved hjelp av et spørreskjema, og deltakerne ble inndelt i 4 grupper basert på mengden konsumert olivenolje. I tillegg ble også kostholdskvaliteten bedømt.
Kohorten bestod av 92.383 deltakere. Ved inklusjon i studien var gjennomsnittsalderen 56 år og 66 prosent var kvinner. Deltakerne ble fulgt i 28 år. I løpet av denne perioden var det 4751 demensrelaterte dødsfall. De viktigste funnene var:
- Personer som var homozygote for apolipoprotein ε4 (APOE ε4) allelet, hadde 5 til 9 ganger større sannsynlighet for å dø av demens.
- Inntak av minst 7 g/d olivenolje var assosiert med en 28 prosent lavere risiko for demensrelatert død (justert HR 0,72; 95% KI 0,64-0,81) sammenlignet med aldri eller sjelden inntak av olivenolje; resultatene var konsistente etter ytterligere justering for APOE ε4.
- Ingen interaksjon med diettkvalitet ble funnet.
- I modellerte substitusjonsanalyser var erstatning av 5 g/d margarin og majones med tilsvarende mengde olivenolje assosiert med 8 til 14 prosent lavere risiko for demensdødelighet. Substitusjoner for andre vegetabilske oljer eller smør var ikke signifikante.
Oppsummert skriver forfatterne at hos voksne i USA var høyere inntak av olivenolje assosiert med lavere risiko for demensrelatert dødelighet, uavhengig av diettkvalitet. Utover hjertehelse, taler funnene for å utvide de nåværende kostholdsanbefalingene til å velge olivenolje og andre vegetabilske oljer for å opprettholde en bedre kognitiv-relatert helse.
Selv om det er justert for mulige konfundere, vil det alltid i denne typen studier være en mulighet for at dette funnet er relatert til andre forhold med en sunn livsstil.
- 2021 Alzheimer’s disease facts and figures. Alzheimers Dement. 2021;17(3):327-406. doi:10.1002/alz.12328 DOI
- Bennett JE, Pearson-Stuttard J, Kontis V, Capewell S, Wolfe I, Ezzati M. Contributions of diseases and injuries to widening life expectancy inequalities in England from 2001 to 2016: a population-based analysis of vital registration data. Lancet Public Health. 2018;3(12):e586-e597. doi:10.1016/S2468-2667(18)30214-7 DOI
- Guasch-Ferré M, Willett WC. The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview. J Intern Med. 2021;290(3):549-566. doi:10.1111/joim.13333 DOI
- Scarmeas N, Anastasiou CA, Yannakoulia M. Nutrition and prevention of cognitive impairment. Lancet Neurol. 2018;17(11):1006-1015. doi:10.1016/S1474-4422(18)30338-7 DOI
- Gaforio JJ, Visioli F, Alarcón-de-la-Lastra C, et al. Virgin Olive Oil and Health: Summary of the III International Conference on Virgin Olive Oil and Health Consensus Report, JAEN (Spain) 2018. Nutrients. 2019;11(9):2039. doi:10.3390/nu11092039 DOI
- Tessier A, Cortese M, Yuan C, et al. Consumption of Olive Oil and Diet Quality and Risk of Dementia-Related Death. JAMA Netw Open. 2024;7(5):e2410021. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.10021 DOI