Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Drikkeforbruk og risiko for CVD hos voksne med type 2-diabetes

En prospektiv kohortstudie har undersøkte sammenhengen mellom individuelt drikkeforbruk og risikoen for CVD-hendelser hos personer med type 2-diabetes fra UK Biobank.

Brus
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

20. mars 2024

Denne studien publisert i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism1 undersøkte om inntak av ulike typer drikke har assosiasjoner til forekomsten av kardiovaskulær sykdom (CVD) og iskemisk hjertesykdom (IHD) hos voksne med type 2 diabetes, og om genetisk predisposisjon for CVD modifiserer denne assosiasjonen. Ved å bruke data fra UK biobank analyserte forskere data fra 7315 voksne fulgt i en median på 6,1 år.

Annonse

De konkluderte med at høyere forbruk av sukkersøtede drikker (SSB), kunstig søtede drikker (ASB) og naturlig juice var assosiert med en høyere forekomst av CVD og IHD på en doseavhengig måte. Assosiasjonene ble delvis forklart gjennom KMI for SSB og ASB og gjennom totalt sukkerforbruk for SSB og naturlig juice. I tillegg fant forskerne ut at å erstatte halve konsumet av SSB-er, ASB-er eller naturlig juice med kaffe, te eller yoghurt, var assosiert med 20-46 prosent lavere risiko for CVD og IHD. Genetisk predisposisjon for CVD endret ikke forholdet mellom inntak av SSB, ASB eller naturlig juice og forekomst av CVD og IHD.

I løpet av oppfølgingstiden oppstod 878 CVD-hendelser, inkludert 517 hendelser med IHD. Når forskerne sammenlignet de høyeste og laveste gruppene av drikkeforbruk, var de multivariable-justerte hazard ratioer (HR) for CVD

  • HR 1,54 (95% KI 1,14 - 2,07) for SSB-er
  • HR 1,34 (1,07 - 1,69) for ASB-er
  • HR 1,33 (1,01 - 1,76) for naturlig juice
  • Tilsvarende resultater ble observert for IHD.

Studien bekrefter funn i andre studier som viser at SSB og naturlig juice øker risikoen for CVD, men ifølge denne studien gjelder dette også for ASB2. Forskerne skriver at de ikke fullt ut kan utelukke en mulig revers årsakssammenheng - at personer med økt risiko for CVD valgte å drikke ASB og naturlig juice. For å minske denne feilkilden valgte forskerne å ekskludere de personene som gikk ned i vekt eller opplevde CVD i løpet av det første året.

Samlet sett støtter denne studien gjeldende anbefalinger for å begrense SSB-forbruket gjennom promotering av ikke-søtede alternativer som kaffe, te, yoghurt, men foreslår også mulige CVD-fordeler ved å begrense ASB og naturlig juiceforbruk for voksne med type 2-diabetes.

  1. Zhu K, Geng T, Qiu Z, et al. Beverage Consumption, Genetic Predisposition, and Risk of Cardiovascular Disease among Adults with Type 2 Diabetes. J Clin Endocrinol Metab. Published online January 27, 2024. doi:10.1210/clinem/dgae050 DOI
  2. Wu Y, Cheng J. Beverage Consumption, Genetic Predisposition, and Risk of CVD in Adults With Type 2 Diabetes. Commentary, Practice Update, February 27 2024. www.practiceupdate.com
Annonse
Annonse